Universiteit Leiden

nl en

Rachel van den Berg: ‘Mijn handtekening staat boven die van Willem-Alexander’

Mijn naam is Rachel van den Berg en ik ben 24 jaar. Afgelopen jaar heb ik mijn masterdiploma in Korean Studies gehaald en momenteel werk ik als Logistics Officer bij Hyundai Global Services Europe.

Van het platteland naar de stad

‘Mijn beste herinnering aan mijn studententijd is mijn studentenvereniging: Catena! Ik heb daar heel veel vrienden gemaakt. Omdat ik die gezelligheid en banden niet kwijt wil raken, ben ik ben nu nog steeds lid. Ook het wonen in een studentenhuis was een hele goede ervaring. Dat was in het begin best eng: ik kwam van het platteland in een stad terecht waar ik  niemand kende. Wat moet je dan? Ik woonde gelukkig in een heel gezellig dubbelgemengd huis en we deden veel dingen samen zoals huiseten, uitjes en feesten. Ik heb inmiddels een appartement in Den Haag, laatst ben ik nog met wat oud-huisgenoten gaan eten. Ik heb het gevoel dat ik echt vrienden voor het leven heb gemaakt.’

Na een jaar bijna vloeiend Koreaans

‘Ik was altijd al geïnteresseerd in talen en culturen en in de bovenbouw van de middelbare school raakte ik in de ban van Azië. Het was uiteindelijk een Koreaanse historische tv-serie waardoor ik me in de taal en cultuur wilde verdiepen. Mijn ouders waren in eerste instantie verbaasd. Maar ik wist dat ik Koreastudies wilde doen. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om ook de master Korean Studies gaan doen, omdat ik mijn talenkennis wilde ontwikkelen en om me verder te verdiepen in de cultuur van het land. Tijdens die master ga je een jaar naar Zuid-Korea om te studeren. Toen ik na dat jaar terugkwam sprak ik bijna vloeiend Koreaans! Inmiddels is er best veel weggezakt, maar ik spreek de taal wel veel op mijn werk. In het team waarin ik werk is namelijk iedereen Koreaans, behalve ik. Correspondentie met het hoofdkantoor in Zuid-Korea en onze teammeetings zijn bijvoorbeeld in het Koreaans, maar gelukkig kan ik het wel bijhouden.’

De business-to-business insteek past goed bij me

‘Het was een bewuste keuze om in het bedrijfsleven te gaan werken; ik denk niet dat academisch onderzoek wat voor mij is. Ik heb ook gewerkt als receptioniste bij de Koreaanse ambassade, maar ik wilde actiever bezig zijn. Ik hou er van om sociale contacten op te doen, dus de business-to-business insteek van mijn werk past goed bij me. Als Logistics Officer ben ik verantwoordelijk voor een goede afhandeling van de order vanaf het moment dat deze gemaakt wordt tot aan wanneer deze bezorgd wordt bij de klant. Ik werk dan wel in het kantoor in Rotterdam, maar ik heb dagelijks contact met het hoofdkantoor in Busan en de meeste van mijn collega’s zijn Koreaans. Ik kan veel van wat ik geleerd heb tijdens mijn studie in de praktijk brengen: niet alleen de taal komt van pas, maar ook bijvoorbeeld wat ik weet over de businesscultuur.’

Laat je niet tegenhouden door wat anderen zeggen

‘Ik ben erg blij dat ik mijn eigen pad heb gevolgd en toch Koreastudies heb gedaan. Heel veel mensen om me heen dachten dat het een fase was, of maakten opmerkingen als “daar ga je toch geen baan mee vinden!”. Maar ik heb ze ongelijk bewezen: binnen zes maanden na mijn afstuderen heb ik een goede baan gevonden in mijn vakgebied. Het is zonde als mensen zich laten tegen houden door wat anderen zeggen.  Dus toen ik mijn handtekening mocht zetten in het Zweetkamertje, voelde ik me trots. Er stond toevallig een krakkemikkige ladder, dus ik vroeg of ik die mocht gebruiken en nu staat mijn handtekening boven die van Willem-Alexander!’

In de serie Humans of Humanities, verschijnt iedere twee weken een portret van een van onze wetenschappers, medewerkers of studenten. Wie zijn zij en wat doen ze? Meer portretten en informatie vind je op deze pagina.

Suzé Klok
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.