Universiteit Leiden

nl en

Europese samenwerking op duurzaamheid blijft achter

Ries Kamphof onderzocht het Europees duurzaamheidsbeleid, en constateert dat de Europese Commissie maar weinig gebruik maakt van haar macht. 'De lidstaten zijn zeer beschermend als het gaat over maatregelen om het klimaat te beschermen.’ Promotie op 22 november.

In zijn onderzoek richtte Kamphof zich op drie beleidsonderwerpen: De mondiale klimaatonderhandelingen, de implementatie van de SDG’s (Sustainable Development Goals) van de VN en alternatieve brandstoffen. 'Ik ben op wetenschappelijk niveau gaan kijken hoe de Europese Commissie en lidstaten samenwerken en welk belang politieke en juridische factoren hebben,' zegt Kamphof. ‘Wat blijkt: de EU laat de teugels vieren als het gaat om haar doortastendheid op duurzaamheid, hierin volgt de Europese Commissie namelijk niet de besluitvorming zoals die is afgesproken in het Verdrag van Lissabon van 2009. Ik had verwacht dat de Commissie hier meer de regie zou pakken.'

Klimaatdoelstellingen behalen

Het proefschrift van Kamphof biedt een model waarin zowel politiek-wetenschappelijke en juridische kennis aan elkaar verbonden worden. ‘De connectie wordt op het moment weinig gemaakt. Voor onderzoekers, maar ook voor beleidsmedewerkers zijn de nieuwe inzichten nuttig omdat in beleid politieke en juridische factoren worden afgewogen,’ vindt Kamphof. Voor overheden is het van groot belang dat zij maatregelen nemen. Stichting Urgenda heeft bijvoorbeeld van de rechter gelijk gekregen dat de Nederlandse overheid meer tempo moet maken om klimaatdoelstellingen te behalen. ‘Hieruit blijkt dat het juridische proces steeds meer in het vaarwater komt van politieke besluitvorming. Die brug heb ik nu ook wetenschappelijk willen slaan,’ zegt Kamphof.

Onderzoek en praktijk

Na zijn studie Politieke Wetenschappen werkte Kamphof bij de Eerste Kamer en daarna bij de Nationale Commissie voor Duurzame Ontwikkeling en Clingendael Institute. Aan het einde van zijn PhD trad hij in dienst bij het Ministerie van Economische zaken en Klimaat. Waarom heeft Kamphof voor dit onderwerp gekozen? 'Ik zag dat de discussie over de bevoegdheden in Europa onder aanvoering van de Britten hoog oplaaide,’ zegt Kamphof. Vooral rond de klimaatonderhandelingen vond ik gedeelde bevoegdheden interessant omdat hier internationale samenwerking noodzakelijk is. Gelukkig is het een erg actueel onderwerp gebleken.'

Duaal promoveren

Kamphof combineerde zijn promotieonderzoek met zijn werk als onderzoeker/consultant en later beleidsadviseur, dit was niet vanzelfsprekend. ‘Het mooie was dat ik inzichten uit de praktijk mee nam in mijn onderzoek. Maar ik vond het ook zwaar want promoveren doe je in je eigen tijd. Ik had daarom veel aan de begeleiding van het Dual PhD Centre, hier ontmoette ik mijn ‘peers’. Ook was het erg leuk om op Wijnhaven les te geven omdat er een echte internationale sfeer hangt. De campus bevindt zich écht in het bestuurlijke hart van de stad.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.