Universiteit Leiden

nl en

Van idealen naar acties op internationale top One Young World

Oplossingen bedenken voor mondiale vraagstukken zoals milieuvervuiling en armoede. Dat doen jongeren die vanuit de hele wereld samenkomen op de top One Young World van 17 tot en met 20 oktober in Den Haag. Volg de Leidse studenten Jennifer Pfister en Thomas Gevers die verslag doen van hun ervaringen.

Tweeduizend jongeren uit alle hoeken van de wereld – bijna 200 nationaliteiten zijn vertegenwoordigd - gaan vier dagen lang met elkaar debatteren en innovatieve oplossingen bedenken. Met als achterliggend idee: de jongeren van nu zijn de leiders van morgen en ze kunnen niet vroeg genoeg beginnen om samen een duurzame aanpak te bedenken voor prangende vraagstukken. Thomas Gevers en Jennifer Pfister werden verkozen om de Universiteit Leiden te vertegenwoordigen op de conferentie. Met hun essays en video-pitch wisten ze de jury ervan te overtuigen dat zij hiervoor geknipt zijn. Waarom willen zij naar deze conferentie en wat is hun doel?

Thomas Gevers

Thomas Gevers, bachelorstudent International Studies

‘Deze conferentie biedt een uitgelezen kans om theoretische idealen om te zetten in concrete projecten. Door te netwerken kijken we of we nieuwe of bestaande projecten kunnen versterken op het gebied van duurzame ontwikkelingsdoelen. Naast jongeren zijn er ook bedrijven en ngo's bij de top betrokken. Een thema waar ik meer mee wil doen is vrede en rechtvaardigheid op sociale media. Als vrijwilliger voor een ngo in het Midden-Oosten doe ik onderzoek naar Facebook en activisme. In sommige landen kunnen activisten hun boodschap alleen via sociale media verspreiden, maar tegelijkertijd worden ze via dat medium ook aangevallen door tegenstanders. In landen als Myanmar, Sri Lanka of Libië kunnen oproepen op sociale media leiden tot geweld. Dit ondermijnt vreedzaam activisme en democratische processen. Ik wil graag van deelnemers uit dergelijke landen horen wat hun ervaringen zijn. Idealiter vinden we een manier om online verantwoording te verbeteren zonder inbreuk te maken op de privacy.'

Volg de ervaringen van Thomas via Facebook.com/gevers.thomas, Twitter: @thomas_gevers Instagram: thomas_tells_tales 

Jennifer Pfister

Jennifer Pfister, bachelorstudent Leiden University College The Hague (track Governance, Economics and Development)

‘Ik vind het fantastisch dat ik nu toegang krijg tot het grote One Young World-netwerk:  tweeduizend toegewijde changemakers over de hele wereld met wie ik in de toekomst kan samenwerken. Het zijn jonge mensen die positieve veranderingen teweegbrengen in hun gemeenschap en zich sterk maken voor duurzame ontwikkelingsdoelen. De deelnemers hebben verschillende achtergronden: ze werken voor ngo’s, in de private sector of studeren nog zoals ik. Ik voel me vereerd dat ik de Universiteit Leiden mag vertegenwoordigen. Tijdens en na de conferentie wil ik nieuwe inspiratie en visies delen via onze sociale media. Ik geloof in het effect van inspirerende voorbeelden. De onderwerpen die mij het meest drijven zijn armoedebestrijding door middel van kwaliteitsonderwijs en empowerment van vrouwen. Ik ben betrokken geweest bij onderwijsprojecten voor kwetsbare groepen in Mexico, Kenia en Duitsland en tijdens de afgelopen zomer heb ik in Libanon Engelse les gegeven aan Syrische kinderen die niet naar school konden. Samen met studenten van het Leiden University College zet ik me in voor de vereniging Women in Innovation and Leadership. Door aansprekende lezingen te organiseren,  proberen we een brug te slaan tussen studenten en professionals. Na mijn afstuderen wil ik gaan werken in de internationale ontwikkeling, maar wat voor soort baan dat zou kunnen zijn weet ik nog niet. De conferentie kan mij helpen om te ontdekken welke kant ik uit wil.’  

Volg Jennifer via Insta stories @jennisjourneys en haar blog JennisJourneys

Bannerfoto: Vicerector Hester Bijl met Thomas Gevers en Jennifer Pfister
Mail de redactie

Wil je de top ook op andere manieren volgen? Bekijk het alternatieve programma. Kaarten voor One Young World zijn niet meer beschikbaar maar belangstellende studenten kunnen op 18 en 19 oktober toespraken van keynote-sprekers via livestream volgen op de Spaanse trappen in het Wijnhaven-gebouw in Den Haag. Alle plenaire sessies zijn ook te volgen via Facebook live. Wil je ook discussiëren en meer onderwerpen van One young world volgen? Ga dan naar de Global Human Rights Teach-out op het Coursera platform (georganiseerd door het Center for Innovation van de Universiteit Leiden).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.