Universiteit Leiden

nl en

‘Het is tijd om de Verenigde Naties te revitaliseren’

Historicus Alanna O’Malley is onlangs benoemd tot bijzonder hoogleraar United Nations Studies in Peace and Justice in Den Haag. Die extra aandacht voor de VN komt op een belangrijk moment in de wereldgeschiedenis, zegt ze.

Gefeliciteerd met uw benoeming.

‘Bedankt. Ik ben verrast en ontzettend blij met deze benoeming. Het is een extra eer omdat de leerstoel in het leven is geroepen ter ere van Jozias van Aartsen, de voormalige burgemeester van Den Haag. Den Haag is een belangrijke stad voor de Verenigde Naties, want hier zitten verschillende internationale gerechtshoven, tribunalen en organisaties zoals de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens.'

Wat gaat u de komende drie jaar doen?

‘Ik ga zelf onderzoek doen naar verschillende aspecten van de Verenigde Naties, waaronder de rol van ontwikkelingslanden, vrouwen in vredesmissies en jongeren. Ik ga ook verschillende activiteiten organiseren voor inwoners van Den Haag, specifiek voor schoolkinderen in achterstandswijken in Den Haag zodat zij de VN beter leren kennen. Het beleid van de VN is namelijk vaak niet zo abstract als je denkt. De Sustainable Development Goals van de VN gaan bijvoorbeeld ook over de toegang tot onderwijs, iets waar alle kinderen zich mee kunnen associëren. Daarnaast ga ik activiteiten organiseren voor het 75-jarige jubileum van de VN in 2020, samen met de gemeente Den Haag.’

Waarom is dat belangrijk?

‘De Verenigde Naties zitten in zwaar weer: ze hebben niet alleen functionele problemen, maar vooral ook een imagoprobleem bij het grote publiek. De VN worden vaak geassocieerd met blauwhelmen aan de ene kant, en grijze diplomaten aan de andere kant. Daardoor ontstaat een beeld dat het gaat om een bureaucratische structuur die ver verwijderd is van ons dagelijks leven. Maar miljoenen mensen zijn afhankelijk van de humanitaire hulp van de Verenigde Naties, bijvoorbeeld hulp van het World Food Program en de vluchtelingenorganisatie UNHCR. We moeten het achterhaalde beeld bijstellen en laten zien dat de VN van ons allemaal zijn. Het is tijd om de organisatie te revitaliseren.’

Wat is de rol van een wetenschapper zoals u hierin?

‘Een geschiedkundige als ik voegt kennis toe over het ontstaan en functioneren van de Verenigde Naties. Ik hoop daarmee bij te dragen aan een positieve maar kritische houding ten opzichte van deze organisatie. Zo zijn de Verenigde Naties opgericht vanuit een Westers ideeën, terwijl het overgrote deel van de lidstaten inmiddels niet-Westers is. Ook zien we steeds meer weerstand tegen internationale organisaties. Dat leidt tot wrijving. Kritisch engagement is belangrijk om een zinvolle publieke discussie te kunnen voeren over wat de VN voor ons betekenen en hoe we dit samen kunnen verbeteren.’

Presentatie onderzoeksagenda

O'Malley presenteert op 20 november de onderzoeksagenda van haar leerstoel. Meld je hier aan om erbij aanwezig te zijn.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.