Universiteit Leiden

nl en

Vrouwelijke informatici in de spotlight

Op vrijdag 16 november vindt voor de tweede keer de Informatics Ladies' Day plaats, voor vrouwelijke scholieren die zich oriënteren op hun studiekeuze. Tijdens deze dag laten informatici zien dat Informatica zeker geen vakgebied is alleen voor mannen. Hierbij alvast een voorproefje!

Suzan Verberne, Universitair Docent

Suzan Verberne

‘Mijn fascinatie voor informatica ontstond verrassend laat. Ik was op de middelbare school goed in de exacte vakken, en ook al jong handig met de computer, maar mijn grootste interesse was taal. Ik wilde taalwetenschapper worden en ging in Nijmegen de opleiding "taal, spraak & informatica" doen. Na mijn studie werkte ik als taaltechnoloog in een softwarebedrijfje en twee jaar later begon ik mijn promotieonderzoek over slimme zoeksystemen. Tijdens dat project is mijn interesse verbreed van taaltechnologie naar andere onderwerpen in de informatica en data science.'

'Mijn onderzoek gaat over informatie zoeken, information retrieval, en datamining uit teksten. Hierbij zet ik mijn kennis en ervaring als taaltechnoloog nog steeds dagelijks in. Informatie extraheren uit teksten is een uitdaging, omdat taal ongestructureerd is. In elk nieuw project komen nieuwe interessante problemen naar voren en daardoor blijft het boeiend.'

'Ik geef onderwijs in Data Science. Het toekomstperspectief voor Data Science is zo goed dat afstudeerders meteen een baan vinden, en vaak zelfs kunnen kiezen voor een loopbaan bij bedrijven en bij universiteiten. Grote organisaties staan te springen om data scientists. Ook ik heb sinds mijn afstuderen in 2002 altijd werk gehad en ook vaak meer dan één keuze. Er is in de data science altijd behoefte aan wetenschappers, mannen én vrouwen, die uit de voeten kunnen met tekstdata.’

Anna Latour, promovenda

Anna Latour

‘Na mijn bachelor Natuur- en Sterrenkunde bezocht ik de Masterdag van de Universiteit Leiden. Ik wist niets van computers, maar volgde toch de presentatie over Computer Science. Mijn opa en oom hebben een informatica-achtergrond, maar ik was niet eerder op het idee gekomen dat dit vakgebied ook iets voor mij zou kunnen zijn. Best gek eigenlijk! Dat je met slimme rekenmethoden snel oplossingen voor complexe problemen kunt vinden, heeft iets magisch. Met de studie Computer Science wilde ik dieper de wiskunde induiken en uiteindelijk zelf oplossingsstrategieën bedenken.'

'Ik beschrijf informatica vaak als "de wetenschap van het slim dingen uitrekenen". Dat is ook precies wat er zo leuk aan is: puzzelen en puzzelen met de wiskunde tot je een slim idee hebt voor zo'n truc. Het exact oplossen van zelfs kleine problemen met een heel snelle computer kan meer tijd kosten dan de leeftijd van het universum. Als promovenda ontwikkel ik nu methodes om deze complexe optimalisatieproblemen op te lossen. Ik werk samen met wetenschappers van verschillende Nederlandse en internationale universiteiten. In Melbourne, Australië, heb ik onlangs zelfs onze eerste onderzoeksresultaten op een conferentie mogen presenteren.'

'Na mijn promotie kan ik kiezen voor vervolgonderzoek in het buitenland of voor het bedrijfsleven. Het lijkt mij bijvoorbeeld heel interessant een bedrijf op te richten dat bedrijven en overheden ondersteunt in het op een ethische manier gebruiken van data science.’

Alice de Vries, Software developer bij KLM IT

Alice de Vries

‘Ik ben Informatica & Economie gaan studeren omdat ik het heel leuk vind om logisch na te denken en zo problemen op te lossen. Maar behalve programmeren, leer je bij de studie vooral ook goed te analyseren. Daar moet je op meerdere niveaus over kunnen praten, ook bedrijfsmatig. In deze opleiding leer je twee talen spreken: die van business en informatica. Daardoor kun je goed schakelen. Na de bachelor Informatica & Economie kwam ik erachter dat vooral het informaticagedeelte bij me past. Ook in mijn werk vind ik probleemanalyse het leukst. Informatie bij elkaar rapen en daar structuur in aanbrengen. Je lost eigenlijk de hele dag puzzels op.'

'Ik ben trainee bij KLM, met als doel om intern verder opgeleid te worden en door te groeien. Ik werk nu bij KLM aan een API, een application programming interface. Dat is software die informatie bijeenbrengt uit diverse computersystemen en databanken. Dat kunnen vluchtschema’s zijn, of data over het onderhoud van vliegtuigen, of personeelsplanning. Een klant die online een ticket boekt, ziet alleen maar de voorkant, de website, maar daarachter regelt een API het ophalen en versturen van de data die voor een boeking nodig zijn. Ik wil graag doorgroeien binnen KLM naar de functie van technical lead, waarin ik de complexere IT-vraagstukken van projecten oplos en junior developers begeleid.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.