Universiteit Leiden

nl en

Nepnieuws en kunstmatige intelligentie in Volkskrant

Met al dat nepnieuws op internet is handmatig controleren geen doen meer. Dus werken wetenschappers en bedrijven aan systemen die valse berichten automatisch opsporen.

...Stel dat het programma vooral nepnieuws uit de ‘alt-right’-hoek krijgt voorgeschoteld, dan vergroot dit de kans dat bijvoorbeeld kritische stukken over migratie sneller het stempel ‘nep’ krijgen dan stukken over andere onderwerpen. En dan krijgen ze dat stempel dus ook eerder onterecht. Met zulke ongelijkheden moet je oppassen, vindt Alexander Pleijter, universitair docent online journalistiek...  

..Verwacht van kunstmatige intelligentie dus geen autonoom opererende leugendetector. Rebekah Tromble, die aan de Universiteit Leiden werkt aan automatische nepnieuwsopsporing, hoopt eerder op een assistent die mensen waarschuwt wanneer een website waarschijnlijk verkeerde informatie bevat... 

Lees het hele bericht

 

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.