Universiteit Leiden

nl en

K.J. Cathprijs: een verschil maken door wetenschap te communiceren

Astronoom en wetenschapscommunicator Pedro Russo wint de K.J. Cathprijs en € 2.500 euro voor zijn outreach-inspanningen om wetenschap bij het grote publiek te brengen. ‘Er zijn zo veel briljante wetenschappers, en zo weinig mensen die over wetenschap communiceren.’

Teamprestatie

De prijs is een erkenning van Russo's bijdragen aan outreach, in het bijzonder voor zijn werk als Internationaal Projectmanager bij Universe Awareness (UNAWE). Russo werkt bij de Leidse Sterrewacht en de afdeling Science Communication & Society. Hij vertelt dat zijn selectie voor de prijs als een verrassing kwam: 'Vooral vanwege de aard van de prijs had ik dit niet verwacht, omdat ons werk veel verder gaat dan de universiteit zelf. Voor ons is het een geweldige erkenning van de universiteit. Ik ben erg blij dat de jury ons werk waardeert.'

Hij benadrukt dat deze prijs het werk en succes van velen vertegenwoordigt. ‘Er zijn zo veel mensen die onze projecten mogelijk maken, die allemaal gepassioneerd zijn om wetenschap dichter bij de samenleving te brengen. Het is een teamprestatie en we zijn ontzettend trots deze prijs te mogen ontvangen.’

Universe Awareness

Universe Awareness gebruikt de schoonheid en grootsheid van het heelal om jonge kinderen te inspireren en te interesseren voor wetenschap en technologie. Het programma beoogt ook kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met wereldburgerschap en verdraagzaamheid, om hen zo te tonen dat ze deel uitmaken van een internationale gemeenschap.

Het verschil maken

Tijdens zijn academische loopbaan herkende Russo de ontbrekende schakel tussen de spannende ontdekkingen in de wetenschap en het grote publiek. ‘Toen ik promoveerde aan het Max Planck Instituut in Duitsland, voelde ik dat ik veel meer aan wetenschapscommunicatie kon toevoegen dan aan de wetenschappelijke kennis. Er zijn zo veel briljante wetenschappers, en zo weinig mensen die over wetenschap communiceren. Op dat punt voelde ik dat ik echt een verschil kon maken.’

George Miley

Nadat hij het wereldwijde Internationale Jaar van de Astronomie 2009 van de Verenigde Naties had geleid, werd Russo benaderd door Universe Awareness-oprichter George Miley. ‘George had net een subsidie gekregen voor Universe Awareness en was op zoek naar iemand die het project kon uitvoeren', zegt Russo. ‘Ik kende het project al en het sloot aan bij mijn interesses en visie voor wetenschapscommunicatie en -onderwijs. Ik ben zeer dankbaar voor de kans die hij mij heeft gegeven. Hier in Leiden vond ik een zeer stimulerende en ondersteunende omgeving, waar ik mijn ideeën kon uitvoeren terwijl ik deel uitmaakte van een gemeenschap.'

De waarde van wetenschap

Russo blijft druk bezig met zijn verschillende taken aan de universiteit, van lesgeven, het coördineren van projecten (waaronder Universe Awareness en Space Awareness), tot het opzetten van een citizen’s science lab. Hij draagt ook bij aan onderzoek naar de houding van wetenschappers ten opzichte van outreach. Ondanks zijn volle agenda staat Russo bekend om zijn enthousiasme en charisma, waardoor Russo zo'n gewaardeerde wetenschapscommunicator en toegankelijke collega is. ‘Het is de verantwoordelijkheid van elke wetenschapper om een rol te spelen in het betrekken van onze medeburgers bij de kennis en waarden van de wetenschap.’

K.J. Cathprijs

De tweejaarlijkse Mr. K.J. Cathprijs is vernoemd naar mr. K.J. Cath, die in 1988 afscheid nam als voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden. De universitaire gemeenschap draagt (groepen) studenten en/of medewerkers voor die met (ondersteuning van) onderzoeks- of onderwijsactiviteiten de Universiteit Leiden op een positieve manier voor het voetlicht hebben gebracht. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.