Universiteit Leiden

nl en

Internationale groep wetenschappers bespreekt Japanse protesten

In 1968 werd Japan opgeschrikt door studentenprotesten. Precies vijftig jaar later zijn de effecten daarvan nog voelbaar. Een interdisciplinaire groep onderzoekers sprak erover op de Universiteit Leiden.

De vijfdaagse workshop was een initiatief van Maja Vodopivec, onderzoekster bij het Leiden University College in Den Haag. De ongeveer twintig wetenschappers – waarvan enkelen uit Japan – bespraken onder meer hoe de historische gebeurtenissen in 1968 en daar omheen onderling verbonden waren. In 1968 vonden er immers niet alleen protesten plaats in Japan, maar ook in Parijs en Praag. 

De onderzoekers keken in het bijzonder naar de relatie tussen woorden en geweld. Hoe werd er geschreven en gesproken over de opstand in Japan? En welke woorden werden gebruikt om het neerslaan van de protesten te vergoelijken? Deze en andere vragen werden tijdens de conferentie vanuit verschillende disciplines bekeken. 

Het evenement, op initiatief van Maja Vodopivec, is mede mogelijk gemaakt door de Isaac Alfred Ailion Foundation, Leiden University Fund - Dr. C.L. van Steeden Fonds, and Leiden University College. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.