Universiteit Leiden

nl en

Clingendael-lezing door Alexander Strelkov

Alexander Strelkov gaf op 3 juli een lezing over de rechtsstaat en toetreding tot de EU voor een groep diplomaten uit de Balkanregio.

De groep bestond uit jonge diplomaten uit Albanië, Macedonië, Montenegro en Servië. Het evenement was onderdeel van een programma op Clingendael met als doel de capaciteitsopbouw van de ministeries van Buitenlandse Zaken in Zuid-Oost Europa te versterken.

Rechtsstaat

De interactieve lezing ging onder meer over bedreigingen van de rechtsstaat in de regio. Denk daarbij aan politieke druk op rechters en de grote achterstand in het aantal rechtszaken in de regio.

Oplossingen

De lezing ging ook over mogelijke oplossingen, bijvoorbeeld het promoten van justitiële raden en de mogelijke bijeffecten, grotere betrokkenheid van het maatschappelijk middenveld in toelatingsgesprekken, garanties voor de vrijheid van meningsuiting, en het verkrijgen van betrouwbare statistische gegevens over het functioneren van het rechtssysteem op de Balkan. De daaropvolgende discussie leverde een groot aantal interessante inzichten op voor bestuurders en academici.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.