Universiteit Leiden

nl en

Afstuderen op een ‘cruciaal’ moment voor de mensheid

‘Jullie zijn de laatste generatie die nog effectief invloed heeft op de toekomst van de wereld.’ Die boodschap gaf gastspreker Maurits Groen mee aan de 135 studenten die op 6 juli afstudeerden aan Leiden University College in Den Haag.

Ze hadden er drie jaar naar toegewerkt, en dat was van hun gezichten af te lezen: de studenten van Leiden University College (LUC) glunderden van oor tot oor toen zij in toga en met square academic cap het podium betraden. Maar liefst 135 studenten kregen op 6 juli hun diploma in het World Forum in Den Haag.

Fundament waarop je voortbouwt

‘Jullie studietijd aan LUC eindigt hier weliswaar, maar dat wil niet zeggen dat het leren ophoudt,’ zei dean Judi Mesman tijdens de plechtigheid. ‘LUC is het fundament waarop je voortbouwt, want alle groei komt bovenop de kennis die je nu al hebt. Dus ik hoop dat je studietijd hier in Den Haag bijdraagt aan de richting die je in het vervolg kiest.’

Wie weet zetten de studenten hun kennis wel in om een van de belangrijke maatschappelijke uitdagingen aan te pakken, zoals klimaatverandering en de afname van de biodiversiteit. ‘Jullie studeren af op een cruciaal moment in de wereldgeschiedenis,’ zei keynote speaker Maurits Groen. Hij is onder meer oprichter van WakaWaka, een bedrijf dat met producten op zonne-energie veel mensen in arme landen van licht en elektriciteit voorziet. ‘Jullie zijn namelijk de laatste generatie die nog effectief invloed heeft op de toekomst van de wereld.’

Mondiale vraagstukken

De kans is groot dat een aanzienlijk deel van de studenten na hun afstuderen ook daadwerkelijk aan deze mondiale uitdagingen gaat werken. Bij het LUC The Hague ligt de focus van de opleiding namelijk op global challenges: complexe mondiale vraagstukken worden er vanuit meerdere disciplines bestudeerd. Studenten bekijken de uitdagingen vanuit de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en exacte wetenschappen. Het LUC levert dan ook echte wereldburgers op die over de hele wereld gaan werken.

‘Maar we werkten niet alleen aan global challenges, maar vooral ook aan de uitdagingen in onszelf,’ zei Janna van Wermeskerken, die door haar studiegenoten werd uitgeroepen tot klassenvertegenwoordiger van haar jaargang. ‘Ikzelf overwon mijn faalangst, en zo heeft ieder van ons zichzelf beter leren kennen. Onze gedeelde ervaringen tellen misschien nog wel zwaarder dan onze individuele prestaties. Want al onthouden we vast niet alle collegestof, ik weet zeker dat we onze gedeelde emoties voor altijd meenemen.’

Global Citizenship Award

Voor Joeri Reinders werd de diploma-uitreiking extra speciaal: hij kreeg namelijk ook nog eens de Global Citizenship Award mee naar huis. Tijdens zijn studietijd was hij onder meer actief in de organisatie van de dies natalis en het jaarlijkse gala, en daarmee een van de meest geëngageerde en initiatiefrijke studenten van zijn jaargang.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.