Universiteit Leiden

nl en

NWO-subsidie voor Judith Pollmann

Judith Pollmann heeft financiering toegekend gekregen vanuit de Vrije Competitie geesteswetenschappen van NWO. Zij kreeg de subsidie voor haar onderzoek naar innovaties en de gewone man in de Lage Landen, 1500-1850.

Chronicling novelty. New knowledge in the Netherlands, 1500-1850

Voor innovatie heb je meer nodig dan knappe koppen. Nieuwe kennis moet ook worden geaccepteerd. Tussen 1650 en 1850 ontstond er heel veel nieuwe kennis. Judith Pollmann en haar collega’s onderzoeken hoe die kennis bij gewone mensen in de Lage Landen terechtkwam, en of die daardoor positiever over innovatie gingen denken dan hun voorouders. In dit project willen we een omvangrijk corpus ontsluiten van een type teksten dat in grote aantallen en over een heel lange termijn is geproduceerd in heel Europa: particuliere kronieken. Zo’n kroniek is een tekst waarin de auteur memorabele zaken en gebeurtenissen uit de wereld om hem heen chronologisch geordend optekent om ze vast te leggen voor het nageslacht.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.