Universiteit Leiden

nl en

Zilver en brons voor Nederlandse dames op Europese Wiskunde Olympiade

Bij de European Girls’ Mathematical Olympiad, die van 9 tot 15 april plaatsvond in Florence, Italië, heeft Gabriëlle Zwaneveld (17) uit Den Haag een zilveren medaille behaald. Christel van Diepen (17) uit Arnhem en Anouk Eggink (17) uit Deventer sleepten beiden een bronzen medaille in de wacht. Het vierde teamlid, Floor Beks (16) uit Grou, wist één van de zes wedstrijdopgaven foutloos op te lossen en kreeg hiervoor een eervolle vermelding.

MI als partner

Het Mathematisch Instituut (MI) van de Universiteit Leiden is partner van de Olympiade. Birgit van Dalen van het IM hielp mee als teambegeleider.

Vrouwelijk talent

De Wiskunde Olympiade speciaal voor dames wordt jaarlijks georganiseerd om meisjes te stimuleren hun wiskundetalent te benutten. Op elk van de twee wedstrijddagen moesten de leerlingen drie wiskundeopgaven oplossen. Hiervoor kregen ze beiden keren vierenhalf uur de tijd.

Resultaten van team NL

Bij iedere opgave konden de deelnemers zeven punten verdienen. De Nederlandse deelnemers hebben de volgende resultaten behaald:

22 punten – ZILVER: Gabriëlle Zwaneveld (17 jaar, Den Haag, 6 vwo, Gymnasium Novum Voorburg)

19 punten – BRONS: Anouk Eggink (17 jaar, Deventer, 6 vwo, Etty Hillesum Lyceum, locatie het Vlier Deventer)

16 punten – BRONS: Christel van Diepen (17 jaar, Arnhem, 5 vwo, Stedelijk Gymnasium Nijmegen)

11 punten – EERVOLLE VERMELDING: Floor Beks (16 jaar, Grou, 5 vwo, Christelijk Gymnasium Beyers Naudé)

Internationaal debuut

Waar Christel en Anouk al meededen aan eerdere edities van de European Girls’ Mathematics Olympiad, was deze wedstrijd voor Gabriëlle haar debuut op internationaal niveau. Gabriëlle: “Het afgelopen jaar ben ik er helemaal voor gegaan. Een opgave oplossen is één ding, maar je oplossing dan ook nog afmaken met een waterdicht bewijs is een tweede. Dit is iets wat ik dit jaar bij de training heb geleerd en nu heel goed kon toepassen.”

Het klassement

In totaal ontvingen 52 van de 195 deelneemsters een bronzen medaille, 39 een zilveren medaille en 17 een gouden medaille. In het officieuze landenklassement haalde Nederland een 24e plaats van de 52 deelnemende teams. Naast Europese teams deden er ook gastteams mee uit onder andere Brazilië, Japan en Mexico.

Meer informatie

De scores van het Nederlandse team: https://www.egmo.org/registration/2018/country33

Over de European Girls’ Mathematical Olympiad (EGMO) 2018: http://www.egmo2018.org

Over de EGMO algemeen: http://www.egmo.org

Over de Nederlandse Wiskunde Olympiade: http://www.wiskundeolympiade.nl

Teambegeleiders

  • Birgit van Dalen (Universiteit Leiden & ISW Hoogeland Naaldwijk)
  • Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven & Hogeschool Utrecht)
  • Jetze Zoethout (Universiteit Utrecht)

De Wiskunde Olympiade wordt georganiseerd in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Leiden, Transtrend, ORTEC en Rabobank en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW, ABN AMRO, ASML, Centraal Bureau voor de Statistiek, Compositio, De Nederlandsche Bank, HP, Noordhoff Uitgevers, Cito, Freudenthal Instituut, Instituut Archimedes van de Hogeschool Utrecht en de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.