Universiteit Leiden

nl en

Nationale Bijentelling: kom in actie voor de wilde bij

Op 21 en 22 april vindt de eerste Nationale Bijentelling plaats. Organisator Nederland Zoemt wil zo achterhalen hoe het is gesteld met de Nederlandse bijenpopulatie.

Het gaat niet goed met de bijen in Nederland. Hoogleraar Natuurlijk Kapitaal Koos Biesmeijer, tevens initiatiefnemer van de Nationale Bijentelling: ‘Van de 360 bijensoorten in Nederland komen 100 soorten nauwelijks nog voor en ongeveer de helft wordt bedreigd. In het weekend van 21 en 22 april houden we de eerste nationale bijentelling in Nederland want dat is de periode dat bijen zich weer laten zien in tuinen. Iedereen kan meedoen met behulp van een app en een vragenlijst. Als zoveel mogelijk mensen tellen, krijgen we een veel reëler beeld dan als we dat met een beperkt groepje onderzoekers gaan doen.’

Praktische informatie

Bijentellers kunnen zich opgeven op de website van Nederland Zoemt. De bijentelling in je tuin of op je balkon kost ongeveer een half uur. Wil je wel helpen tellen, maar weet je niet veel van bijen? Nederland Zoemt heeft een bijentelgids samengesteld om je op weg te helpen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.