Universiteit Leiden

nl en

Judith Pollmann benoemd tot lid van de KNAW

Judith Pollmann, Hoogleraar Vroegmoderne Nederlandse Geschiedenis en Wetenschappelijk Directeur van het Instituut voor Geschiedenis, is benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Ze wordt op maandag 17 september geïnstalleerd.

Judith Pollmann legt zich toe op de geschiedenis van de Tachtigjarige Oorlog (1568 -1648). Via dagboeken en kronieken bestudeert ze hoe Nederlanders omgingen met de religieuze en politieke conflicten die hen verscheurden. Ze kon daardoor verklaren waarom de verdeeldheid soms aanleiding werd voor uitsluiting en geweld, terwijl hij op andere momenten redelijk kon worden geaccommodeerd. Recent heeft ze aangetoond hoe herinneringen aan de oorlog doorwerkten in het ontstaan van een Nederlandse identiteit. Pollmann is wetenschappelijk adviseur van een zevendelige tv-serie over de Tachtigjarige Oorlog die in het najaar van 2018 door de NTR wordt uitgezonden.

De KNAW heeft 21 nieuwe leden gekozen. Leden van de KNAW, vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines, worden gekozen op grond van hun wetenschappelijke prestaties. De KNAW telt circa vijfhonderdvijftig leden. Een lidmaatschap is voor het leven. Op maandag 17 september worden de nieuwe Akademieleden geïnstalleerd.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.