Universiteit Leiden

nl en

Expositie toont verzameldrift Leidse wetenschappers

Van de Keniaanse vruchtbaarheidspoppen van Maria Yazdanbakhsh tot de eerste Hortusplanten van Carolus Clusius. Studenten van de master Museums and Collections stelden een tentoonstelling samen uit collecties van Leidse wetenschappers. ‘Academics Collect’ is van 26 april t/m 25 mei te zien in de Oude UB.

Magische Egyptische schalen, handbijlen van neanderthalers, antieke tijdrekenkalenders, vruchtbaarheidspoppen, een imposant sculptuur van lindehout en nog veel meer. De diversiteit aan collecties valt direct op. Kunsthistoricus en begeleidend docent museumstudies Nana Leigh organiseert voor de vijfde keer een expositie met haar studenten in de Oude UB. ‘Ik wil deze keer met mijn studenten laten zien hoe rijk en divers er verzameld wordt bij de universiteit.’

Archeoloog Jan Kolen verzamelt vuurstenen handbijlen van neanderthalers.

Tijdrekenkalenders

Justus Scaliger (1540-1609) was een van de eerste grote geleerden van de Leidse universiteit. Na zijn dood liet hij al zijn bijzondere handschriften en boeken in Oosterse talen aan de Universiteitsbibliotheek na. Na Scaliger schonken nog vele andere academici hun collectie aan de universiteit. Een van die collecties bestaat uit de Gregoriaanse en Juliaanse tijdrekenkalenders van hoogleraar tijdrekenkunde W. E. van Wijk (1887-1955) die te zien zijn op de expositie. Van Wijk probeerde de uiteenlopende kalenders uit de wereldgeschiedenis aan elkaar te koppelen om beter te begrijpen wanneer gebeurtenissen plaatsvonden.

De verzameling van Louk Tilanus is heel divers: van Afrikaans speelgoed tot de wervel van een mammoet.

Ketting van apenbotten

Zeven collecties komen uit de Bijzondere Collecties van de UB, acht zijn van hedendaagse verzamelaars die vaak naar hun eigen onderzoek verwijzen. Hoogleraar Parasitologie Maria Yazdanbakhsh etaleert haar Sri Lankaanse poppen met aangetaste ledematen, vruchtbaarheidspoppen uit Kenia en een ketting van apenbotten uit Tanzania. Uit de verzameling van archeoloog Jan Kolen komen onder andere zelf gevonden vuurstenen handbijlen van neanderthalers en een gave mammoetkies. Arabist Remke Kruk toont magische schalen uit Egypte die dienstdoen bij rituelen, en foto’s van muurschilderingen die de pelgrimstocht naar Mekka verbeelden.

Wervel van een mammoet

Het grootste object is het manshoge lindehouten beeld ‘Entre deux’ van Stanslias Lélio uit de collectie van beeldhouwexpert Louk Tilanus. De brede belangstelling van deze kunsthistoricus is duidelijk te zien. In zijn vitrinekast schitteren onder andere Afrikaanse beeldjes, 19-eeuwse schetsen van zeegezichten, prenten, schelpen en zelfs een wervel van een mammoet. Tilanus: ‘Ik ben wel trots dat ik in dit illustere rijtje verzamelaars enkele collectiestukken mag tonen.’

Leerzaam college

Het samenstellen van de expositie is een bijzonder leerzame ervaring, vertelt masterstudent Carin Kraal - van der Leeuw enthousiast. In de colleges was er veel aandacht voor de theorie van museale tentoonstellingen en deze expositie is de grote praktijkopdracht. De achttien studenten werden in groepen verdeeld die elk verantwoordelijk zijn voor een onderdeel zoals het realiseren van de bruikleen, de tentoonstelling teksten, het design en het regelen van de publiciteit. Kraal - van der Leeuw: ‘Wij leren nu een tentoonstelling te maken. Elke collectie is interessant, maar we moeten ook zorgen voor een goede samenhang en afwisseling van objecten en dat de expositie interessant en duidelijk is voor de bezoeker. Pas bij het werkelijk samenstellen van een tentoonstelling merk je voor welke uitdagingen musea staan.’

(LvP)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.