Universiteit Leiden

nl en

Zij willen in de Haagse gemeenteraad

Veel studenten, medewerkers en alumni van de Universiteit Leiden zijn politiek actief. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart vertellen kandidaatraadsleden in Den Haag en Leiden waarom je vooral op hen moet stemmen, en wat zij willen veranderen als ze in de gemeenteraad komen. In deze aflevering: de Haagse kandidaten.

Wander Catshoek (Dynamo Den Haag, plaats 2)

‘Ik ben Wander Catshoek, 41 jaar. Ik heb Talen en Culturen van China gestudeerd aan de Universiteit Leiden, en lange tijd gewerkt bij de Nationale Ombudsman. Sinds een aantal maanden ben ik werkzaam als beleidsmedewerker bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Met een aantal anderen ben ik de nieuwe partij Dynamo Den Haag begonnen. Wij willen Den Haag levendiger en dynamischer maken. Een belangrijk speerpunt is dat wij van Den Haag een échte universiteitsstad willen maken, de gelijke van Leiden qua aantal studenten en opleidingen. Waar mogelijk doen we dat natuurlijk in samenwerking met mijn alma mater.  Het is historisch zo gelopen dat Den Haag nooit een universiteit heeft gehad en dat is erg jammer.

Mijn studie aan de universiteit heeft me gevormd als mens. Tijdens mijn studie heb ik via de universiteit in Beijing en London gestudeerd en natuurlijk heb ik in mijn studietijd veel geleerd en meegemaakt.’

Astrid Frey (CDA, plaats 6)

‘Mijn naam is Astrid Frey, ik ben 45 jaar oud. Ik heb Culturele Antropologie gestudeerd in 'Gebouw 5' achter het Centraal Station van Leiden. Mijn achtergrond is ontwikkelingssamenwerking. Ik heb lang gewerkt bij Cordaid en sinds kort werk ik voor de Eduardo Frei Stichting, een stichting voor internationale solidariteit van het CDA.

Den Haag is een bloeiende stad waar ik met mijn gezin met veel plezier woon. Ik wil me de komende vier jaar inzetten om culturele en maatschappelijk activiteiten te stimuleren die de binding en ontmoeting tussen mensen en culturen versterken.

De universiteit heeft me een brede en analytische blik op de wereld gegeven. Ik heb begrip gekregen van de rijkdom die er is aan verschillende culturen en samenlevingsvormen, zowel ver weg als dichtbij. In de gemeenteraad van een wereldstad als Den Haag kan ik dat goed gebruiken.’

Arjen Kapteijns (GroenLinks, lijsttrekker)

‘Ik ben Arjen Kapteijns, 44 jaar. Ik werk als senior beleidsmedewerker Duurzaamheid bij de Rijksoverheid. Ik heb op de Haagse campus van de Universiteit Leiden een avondstudie Politieke Wetenschappen gedaan. Tijdens mijn studie ben ik zo geïnspireerd geraakt, dat ik vervolgens ook politiek actief ben geworden. Eerst als bestuurslid van de Haagse afdeling van GroenLinks en sinds 2011 ook in de gemeenteraad.

De komende vier jaar blijf ik knokken voor een groener, menselijker en gelijkwaardiger Den Haag. Ook maak ik mij ook hard om Den Haag nog meer te ontwikkelen als studentenstad, door meer betaalbare studentenwoningen en studieplekken te realiseren.

Zonder de studie Politicologie aan de Universiteit Leiden had ik de stap naar de politiek nooit gezet. En gemeenteraadslid is de meest eervolle baan die er bestaat: het is mooi om de idealen van zoveel GroenLinks-stemmers om te zetten in concrete plannen om onze stad Den Haag nog groener en socialer te maken.’

Marieke van Doorn (D66, plaats 4)

‘Mijn naam is Marieke van Doorn, 40 jaar oud, en ik ben politicoloog. Sinds een jaar doe ik een duaal promotietraject van de Universiteit Leiden met een proefschrift over leiderschapsprofielen. Dat doe ik onder leiding van hoogleraar Madeleine Hosli en co-promotor Marc Dechesne.

Ik zou me in de Gemeenteraad willen hardmaken voor een beter OV-netwerk in Den Haag, zodat het een echt alternatief wordt voor de auto. Met meer aandacht voor mensen die slecht ter been zijn, en meer opties wanneer je 's nachts moet of wilt reizen. Met snelle lightrailverbindingen tussen het centrum, Scheveningen, de Binckhorst, Escamp en het Westland, zodat niemand de aansluiting hoeft te missen.

D66 heeft van Den Haag een studentenstad gemaakt door de dependances van de Universiteit Leiden uit te nodigen zich met relevante studierichtingen in de Internationale Stad van Vrede & Recht te vestigen. Om een échte studentenstad te worden willen we studenten in Den Haag boeien en binden. Dan is het handig om zelf regelmatig op de Haagse Campus aanwezig te zijn, om te horen wat er speelt. Zoals het tekort aan studentenwoningen bijvoorbeeld. Binnen twee jaar moet de achterstand wat ons betreft ingelopen zijn.’

Lesley Arp (SP, plaats 2)

‘Mijn naam is Lesley Arp, ik ben 32 jaar oud en heb politicologie gestudeerd aan de Universiteit Leiden. Momenteel heb ik twee parttime banen: ik werk in het stadhuis als beleidsmedewerker van de Haagse SP gemeenteraadsfractie en schrijf daarnaast voor het SP-ledenblad de Tribune.

De SP knokt voor meer betaalbare woningen in Den Haag, ook voor studenten en starters. De afgelopen jaren zijn er veel te weinig sociale huurwoningen bijgebouwd, waardoor de wachtlijsten zijn opgelopen. Bovendien zijn huurwoningen in de vrije sector voor veel starters onbetaalbaar. Daarom wil de SP meer sociale huurwoningen, studentenwoningen en huurwoningen in het goedkope middensegment.  

Wat mij van mijn studie aan de Universiteit Leiden vooral is bijgebleven zijn de vele politieke discussies die voor, tijdens en na de werkgroepen en colleges werden gevoerd. Veel van mijn jaargenoten zaten iets meer aan de rechterzijde van het politieke spectrum. Maar leren op een respectvolle manier te discussiëren met mensen die anders tegen de samenleving aankijken is denk ik heel waardevolle bagage voor een aspirant-raadslid.’

Gilberto Morishaw (Bond voor Studentenactie, lijsttrekker)

'Mijn naam is Gilberto Morishaw, ik ben 23 jaar en ik studeer Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden. Daarnaast zit ik in de Faculteitsraad van FGGA, ben ik voorzitter van de Lijst Vooruitstrevende Studenten en ben ik ook student-fellow bij het Centre for Innovation. Voor de komende verkiezingsperiode ben ik lijsttrekker van de partij Bond voor Studentenactie in Den Haag. Deze partij hebben we zelf een paar maanden geleden opgericht.

Ik wil graag dat studenten en jongeren meer meedoen aan de politiek en het besluitvormingsproces. Dit wil ik doen door meer e-democratie toe te passen in Den Haag. Als beslissingen worden gemaakt is het belangrijk dat mensen daarop input kunnen geven. Daarom willen wij van de Bond voor Studentenactie een app creëren waar mensen kunnen stemmen op zaken die hen direct beïnvloeden zoals het aanleggen van een wijkpark.

In mijn opleiding heb ik veel geleerd over hoe we zaken op de agenda moeten krijgen, de valkuilen van overheidsbeleid en de moeilijkheden die daarbij komen kijken. Mijn contacten met allerlei inspirerende mensen zullen ook helpen om de komende raadsperiode tot een succes te maken.'

Chris van der Helm (VVD, plaats 7)

Mijn naam is Chris van der Helm, geboren in Den Haag, 31 jaar. Ik ben op dit moment bezig met het afronden van mijn bachelor Bestuurskunde aan de Universiteit van Leiden. Naast student, ben ik inmiddels bijna acht jaar gemeenteraadslid in Den Haag. Voor de komende verkiezingen ben ik kandidaat nummer 7 voor de Haagse VVD.

De straten en het groen in een aantal wijken in Den Haag zijn in slechte staat, met name in het stadsdeel Loosduinen. De afgelopen vier jaar is het me gelukt geld vrij te maken voor het opknappen van de wijk Kraayenstein. De komende vier jaar wil ik dat ook de straten en het groen in de wijken Nieuw-Waldeck en Houtwijk opgeknapt worden. Juist het onderhouden van de buitenruimte is naar mijn mening echt een taak voor de lokale overheid. Bewoners onderstrepen die gedachte, ik hoor vaak genoeg 'moet je eens zien hoe slecht onze straat er bij ligt, waar betaal ik al die belasting dan voor?'. Een buitenruimte van goede kwaliteit zorgt voor een plezierige woonomgeving en een verhoogd veiligheidsgevoel.

De studie Bestuurskunde 'bestudeert het openbaar bestuur' en een belangrijke taak van een raadslid is 'het controleren van het bestuur'. Daarom sluiten de studie en het raadswerk mooi op elkaar aan. Een bestuurskundige achtergrond kan dus helpen in de gemeenteraad om processen sneller te kunnen herkennen en begrijpen. Bijvoorbeeld bij agendavorming, een belangrijk onderdeel van het raadswerk.

Over de totstandkoming van dit artikel

Voor dit artikel heeft de redactie van de Universiteit Leiden alle politieke partijen in Den Haag en Leiden aangeschreven, met het verzoek enkele vragen te laten beantwoorden door een alumnus, student of medewerker van de Universiteit Leiden die op de kandidatenlijst staat. Politieke partijen die niet in dit artikel voorkomen hebben geen kandidaten op de lijst die student, alumnus of medewerker van de universiteit zijn, of ze hebben niet gereageerd op ons verzoek.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.