Universiteit Leiden

nl en

Masterdag: oriënteren of de knoop doorhakken

Bij alle zeven faculteiten in Leiden en Den Haag was het op de Masterdag van 16 maart erg druk. Duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland kwamen naar de Universiteit Leiden. ‘Ik wil meer uitleg over het curriculum, en sfeer proeven’, zegt Sarah uit Groningen.

Op Leiden CS staat Babet al sinds half 9 bij een verwijsbord. Ze is eerstejaars bij de master Forensische gezinspedagogiek. ‘Ik ben hier om de bezoekers naar de diverse locaties door te sturen, maar ze willen mijn ervaringen al horen.’ Van en naar de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, meer specifiek het Gorlaeuslaboratorium, rijdt elke tien minuten een pendelbusje. Chauffeur Hennie, die al vaker dienst had op de Masterdag, brengt de bezoekers er graag heen. ’Door het weer is het is wat drukker dan gebruikelijk. Vorige keer gingen veel mensen lopen.’

Studente Babet vertelt de bezoekers waar ze moeten zijn en beantwoord ook vragen over haar eigen opleiding.
Studente Babet vertelt de bezoekers waar ze moeten zijn en beantwoordt ook vragen over haar eigen opleiding.

Drone

Aangekomen bij het Gorlaeus leidt de tocht naar het Atrium in de nieuwbouw, de plek waar de informatiemarkt gaande is en waar in de omringende lokalen presentaties worden gegeven. Maarten Lamers, docent bij de master Media Technologie, staat te wachten tot hij met zijn presentatie kan beginnen. Voor die presentatie heeft hij een drone meegenomen.  ‘Die gebruik ik straks als voorbeeld als ik vertel over een onderzoek van een van onze studenten naar het gedrag van vogels’, vertelt hij vol enthousiasme.

Docent Maarten Lamers praat met twee van zijn studenten en twee bezoekers. Op de tafel ligt de drone voor zijn presentatie al klaar.
Docent Maarten Lamers praat met twee van zijn studenten en twee bezoekers. Op de tafel ligt de drone voor zijn presentatie al klaar.
Lars kwam goed voorbereid met notitieblok in de hand naar de Masterdag
Lars kwam goed voorbereid naar de Masterdag

Bij de informatiestand van de master Chemistry praat Lars een tijd met een van de studenten die de master al volgt. Hij is derdejaars student Bio-Farmaceutische Wetenschappen en moet dus een keer de knoop van zijn masterkeuze doorhakken. Met een notitieblok in zijn hand vergelijkt hij de masters Chemistry en Bio-Pharmaceutical Science. ’Op de vorige Masterdag heb ik gekeken welke er zijn, nu kijk ik vooral naar de inhoud.’ Niet ver daar vandaan staat Lesage bij de stand van Business Studies. De derdejaars student Biologie zoekt een combinatie van Biologie en Business. ’Ik heb net al veel vragen gesteld aan een van de studenten en ga zo nog langs bij de stand van Career Service voor het carrièreperspectief.’

 

Veerle wil een tweede Master gaan volgen.
Veerle wil een tweede Master gaan volgen.

Kan een tweede master?

Ook de faculteit Geneeskunde in het LUMC wordt druk bezocht. Die biedt, naast de master Geneeskunde, ook de masters Biomedical Sciences, Farmacie, Technical Medicine en Vitality and Ageing. Op de informatiemarkt worden de bezoekers verwend met cupcakes. Een van de bezoekers is Claudia, nu nog student Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek aan de Hogeschool Leiden. ‘Ik heb een lijstje in mijn hoofd van de dingen die ik wil weten’, vertelt ze met een cupcake in de hand. ‘Ik twijfel tussen de masters Bio Medical Science en Vitality and Ageing.’

Veerle doet al een master Geneeskunde in Utrecht, maar denkt over een tweede daarnaast. ‘Geneeskunde is heel sterk een beroepsopleiding, vind ik. Je leert er te weinig over collectieve gezondheidszorg en innovaties in de zorg.’ Een extra master Vitality and Ageing zou een mooie aanvulling zijn, maar de vraag is of het praktisch kan. ‘De inhoud van de opleiding is erg duidelijk. Het is nu echt puur kijken of ik het logistiek voor elkaar krijg.’

De bezoekers kregen een warme ontvangst door Marc
De bezoekers kregen een warme ontvangst door Marc
Arbenita kwam helemaal uit Kosovo naar Nederland voor de Masterdag
Arbenita kwam helemaal uit Kosovo naar Nederland voor de Masterdag

Meteen in het Engels

Later op de dag begint ook het programma op de Campus Den Haag. Vanaf 15.00 uur stromen de bezoekers in groten getale binnen. Ze worden ontvangen door wegwijzer Marc. ‘Er komen heel veel internationale bezoekers, dus ik begin gewoon tegen iedereen in het Engels.’ Na registratie kunnen de bezoekers naar de  presentaties, de informatiemarkt of eerst een kop koffie of thee drinken.

‘I am amazed’, zegt Arbenita, die helemaal vanuit Kosovo naar Den Haag is afgereisd voor de Masterdag. 'Ik heb al veel online gelezen, maar wilde ook de ervaring van het praten met docenten en studenten.’ Ze bezocht een presentatie van International Relations and Diplomacy. Sarah uit Groningen, en dus ook van ver gekomen, is onder meer benieuwd naar de professoren: wie zijn dat? Verder is de stad belangrijk voor haar. ‘Als je uiteindelijk de politieke kant op wil, is Den Haag natuurlijk de place to be.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.