Universiteit Leiden

nl en

Ineke Sluiter wordt vicepresident KNAW

Classica Ineke Sluiter wordt de nieuwe vicepresident van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Zij volgt Wim van Saarloos op, die per 1 juni voor twee jaar president van de KNAW wordt. Daarna volgt Sluiter hem, in 2020, automatisch op als president. Ineke Sluiter is hoogleraar Griekse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden en zal dat combineren met haar (vice)presidentschap bij de Akademie.

Het portret van Ineke Sluiter, dat sinds 8 maart 2018 in de Senaatskamer hangt.

Ineke Sluiter (1959) is sinds 1998 hoogleraar Griekse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden. In haar onderzoek houdt ze zich bezig met taal, literatuur en publiek discours in de klassieke oudheid. Zij verbindt onderwerpen uit die tijd met thema’s van vandaag, zoals vrijheid van meningsuiting, onderwijs en culturele identiteit.

Van 2000 tot 2011 was zij wetenschappelijk directeur van OIKOS, de landelijke onderzoekschool van de classici. Daar stond ze aan de basis van het programma Anchoring Innovation, dat onderzoekt hoe innovatieprocessen verlopen en hoe innovatie geaccepteerd wordt. Sluiter leidt dit landelijke programma, dat als enige alfa-project een Zwaartekrachtsubsidie kreeg. Sluiter is medeoprichter van Athena’s Angels, vier vrouwelijke hoogleraren die opkomen voor de belangen van vrouwen in de wetenschap. Daarnaast zet ze zich regelmatig in voor het versterken van de positie van jonge onderzoekers.

Ineke Sluiter kreeg in 2010 de Spinoza-premie van NWO en ze won de Prijs Akademiehoogleraren van de KNAW. Ze is lid van de KNAW, van de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen, van de Academia Europaea en corresponding fellow van de British Academy.

Lees verder bij de KNAW >

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.