Universiteit Leiden

nl en

‘Er moeten meer afspraken komen over regels in de ruimte’

Steeds meer ondernemers denken geld te kunnen verdienen aan de ruimte. Tanja Masson-Zwaan stelt in een interview op BNR Nieuwsradio dan ook dat er meer afspraken moeten worden gemaakt.

In het interview geeft Masson-Zwaan aan dat de ruimte in beginsel vrij is. 'In de ruimte mag in principe alles, tenzij er specifieke regels zijn die het verbieden. Er zijn vijf verdragen en wat resoluties over regels gemaakt, maar het belangrijkste verdrag stamt uit 1967.'

Masson-Zwaan stelt dat dit verdrag niet meer up-to-date is en dat er aanvullende regels moeten worden gemaakt. Er zijn namelijk steeds meer ondernemers die denken geld te kunnen verdienen aan de ruimte. ‘Je moet niet meteen verwachten dat ze dingen gaan terugbrengen naar de aarde, dat kost natuurlijk heel veel geld. Maar voor het gebruik in ruimte zelf is het heel nuttig. Bijvoorbeeld voor een basis op de maan.’

Daarvoor dienen dus wel goede afspraken te worden gemaakt. 'Zodat de mensheid ook een graantje meepikt en het geen commerciële wedstrijd wordt met 'wie het eerst komt wie het eerst maalt,' aldus Masson-Zwaan.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.