Universiteit Leiden

nl en

Gemeente in de genen - Voermans & Waling

Democratie begint bij de gemeente. Daar ligt de bron van burgerschap, zeker in Nederland, zo schrijven Wim Voermans en Geerten Waling in het boek Gemeente in de genen, dat 20 februari verschijnt bij uitgeverij Prometheus.

‘Wie dit boek leest kan geen andere conclusie trekken dan dat we het rationele managementdenken achter ons moeten laten en verdere technocratisering van de lokale democratie moeten voorkomen. […] We zijn schatplichtig aan de lokale oorsprong van onze democratie: de gemeente is van burgers.’
Kim Putters, directeur SCP

In Nederland is de burger al eeuwenlang eigenaar van de lokale democratie. Al vanaf de vroege Middeleeuwen namen lokale gemeenschappen het lot zelf in handen. Samen vormden die ons land uit veen, moeras en water. Centraal bestuur en adel kregen er nooit echt vat op, het lokale zelfbestuur zit ons in de genen.

Tegenwoordig staat de lokale democratie onder druk. We zien een doorgeslagen schaalvergroting, ongekende decentralisering, schurende verhoudingen tussen gemeenteraadsleden en bestuurders, die hun gemeente besturen als bedrijfsmanagers. Maar een gemeente is geen koekjesfabriek. Die is de eigendom van burgers.

In het boek Gemeente in de genen leveren Voermans en Waling een originele, leesbare kijk op de wortels van de lokale democratie, haar huidige (dis)functioneren en haar toekomst. Het boek is een kruising tussen staatsrecht, geschiedenis, politicologie en bestuurskunde. Deze interdisciplinaire aanpak past in het profileringsgebied Politieke Legitimiteit waar beide auteurs aan verbonden zijn.

Wim Voermans en Geerten Waling, Gemeente in de genen. Tradities en toekomst van lokale democratie in Nederland (Amsterdam: Prometheus). Met een voorwoord van Kim Putters (SCP); 344 pagina's; € 19,99. Bestel hier

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.