Universiteit Leiden

nl en

Nieuwe gezichten en oude bekenden op de dies voor alumni

Op zaterdag 10 februari stond de jaarlijkse dies voor alumni weer op het programma, georganiseerd door het Leids Universiteits Fonds (LUF) in samenwerking met de universiteit. Bijna 500 alumni kwamen samen in het Kamerlingh Onnes Gebouw om de 443e dies van hun alma mater te vieren.

De middag werd geopend met de uitreiking van de Leidse Universitaire Scriptieprijzen 2018, uitgeloofd door de Reünisten Minerva 1957/1961/1965. Louise Verboeket (Rechtsgeleerdheid) was de gelukkige winnaar van de eerste prijs met haar scriptie getiteld 'De publieke prijs: Een onderzoek naar de verdeling van publiek geld via prijsvragen.' Zij ontving de prijs uit handen van rector magnificus Carel Stolker. Een meer uitgebreid verslag over de Scriptieprijzen vindt u op de website van het LUF

Terug de collegebanken in

Na een uitgebreide lunch zochten de alumni vervolgens hun weg naar de verschillende colleges. Wetenschappers van de universiteit informeerden hen met veel enthousiasme over actuele onderzoeksresultaten en ontwikkelingen in hun vakgebied. Zo vertelde Bernard Steunenberg, hoogleraar Bestuurskunde, over luchtkwaliteit in Europa. 'Schone, maar ook vieze lucht heeft geen paspoort,' zo stelde hij. 'Daarom is effectief beleid op dit gebied van cruciaal belang.'  

Op de dies voor alumni was er ook ruimte voor jong talent. Twee jonge Veni-winnaars vertelden over hun onderzoek dat mede mogelijk wordt gemaakt door het LUF. Jasper van der Steen vertelde op boeiende wijze over de dynastieke zelfpresentatie van de Nassau-familie tussen 1550 en 1815. Om hun macht te behouden werd er soms zelfs gebruik gemaakt van gefabriceerde genealogieën. Jasper gaat nu verder onderzoek doen naar de spanning tussen het eigenbelang en het familiebelang binnen deze dynastie. De tweede Veni-winnaar, Stephanie Rap, bevindt zich momenteel in de beginfase van haar onderzoek naar het recht van minderjarige asielzoekers om gehoord te worden. Met steun van het LUF zal zij onder andere een handleiding ontwikkelen voor professionals in het veld voor het omgaan met kinderen in asielprocedures. 

Een vol programma

Naast deze wetenschappers konden de alumni onder andere aanschuiven bij colleges over kankerdiagnostiek, strafrechtspleging in de Europese Unie, historische rampen en literatuur als overlevingsmechanisme. Dit leverde een hoop enthousiaste reacties op. Zo komt het echtpaar Van Alphen uit Eindhoven al vele jaren naar de dies voor alumni. 'Juist de colleges buiten je eigen vakgebied, dat maakt deze dag zo interessant,' vertelt de heer Van Alphen, natuurkundige. 'We komen elk jaar weer terug voor deze lezingen van hoog niveau.'

Workshop voor jonge alumni. Foto: Arno Massee

Jonge alumni

'Een hele leuke dag! En houd het programma voor jonge alumni er vooral in.' Dat schreef alumna Maria in het gastenboek naar aanleiding van het aparte workshopprogramma speciaal voor jonge alumni. Deze workshops werden georganiseerd in samenwerking met het Jonge Alumni Netwerk (JAN) van de universiteit. Ruim vijftig recent afgestudeerden leerden deze middag alles over effectief beïnvloeden en overtuigend pitchen. Naast deze groep alumni was er ook aandacht voor de toekomstige alumni. Samen met kaschef Rogier van Vugt van de Hortus Botanicus ging een groep van twintig kinderen en kleinkinderen van alumni op interactieve ontdekkingstocht in de bijzondere wereld van de vleesetende plant. 

Tijdens de afsluitende borrel kwamen de onderwerpen van de colleges uitgebreid aan bod, maar werden vooral herinneringen opgehaald met medestudenten en nieuwe contacten gelegd voor de toekomst. 

De foto's die deze middag zijn gemaakt zijn terug te vinden in het online fotoalbum van het Leids Universiteits Fonds. Wilt u meer weten over de activiteiten, zoals de Cleveringabijeenkomsten, die het LUF organiseert voor alumni? Kijk dan op www.LUF.nl/alumni.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.