Universiteit Leiden

nl en

Verbreed je horizon met de Netherlands Asia Honours Summer School

'Azië, met name China, speelt een steeds grotere rol op het wereldtoneel. Ook vind ik het belangrijk mijn blik op de wereld te verbreden.’ Ziena Abdulrahman, geneeskunde, volgde de Netherlands Asian Honours Summer School: zes weken in Azië. Open voor studenten van álle faculteiten.

Ziena Abdulrahman was niet de enige: maar liefst honderd Nederlandse universitaire studenten van uiteenlopende opleidingen, reisden vorige zomer naar Azië om aan het continent te snuffelen. Onder wie twaalf uit Leiden. Voor deze bijzondere Honours Summer School is het model van de triple helix bedacht: het draait om academia, business en culture. Hoewel het initiatief in 2012 uit Utrecht kwam, doen inmiddels alle Nederlandse universiteiten mee. Plus enkele ministeries en een aantal multinationals.

 

Sjoerd Aelen
Sjoerd Aelen.

Melkpoeder voor sterkere botten

Naast enkele kennismakingsbijeenkomsten bestaat de voorbereiding in Nederland uit het in de steigers zetten van een business-project. Sjoerd Aelen, bestuurskunde (en rechten), maakte bijvoorbeeld deel uit een groepje studenten dat voor Friesland-Campina ging uitzoeken of een, met onder meer proteïnen verrijkt, melkpoeder zou passen in de eetcultuur van oudere Chinezen. Het poeder helpt het bottenstelsel, dat met het stijgen der jaren brozer wordt, te versterken. Verder kunnen de studenten deelnemen aan een praktische cursus Chinese taal en cultuur. ‘Die leverde een basis op, voldoende om mensen te kunnen begroeten en eten te bestellen’, aldus Sjoerd.

Keuze uit vier universiteiten in drie landen

Eind juni/begin juli 2016 vertrokken de studenten in vier groepen richting Azië, om daar een maand lang onderwijs te volgen aan een goede universiteit. Ze konden vooraf hun voorkeur aangeven voor de PKU in Beijing, Sichuan University in Chengdu (beide in China), CUHK in Hongkong of NCCU in Taipei,  Taiwan. Ziena vertelt dat het onderwijs in China meer frontaal wordt gegeven, terwijl in terwijl in Leiden zoveel mogelijk kleinschalig onderwijs wordt nagestreefd. Sjoerd voegt hieraan toe: ‘Het is ook minder gebruikelijk om over de stof te discussiëren maar dat kwam wel op gang met westerse studenten in de groep.’  Ziena: ‘De vakken die ik heb gevolgd betroffen de Chinese cultuur, de grondwet en het politieke systeem.’

CUHK in Hongkong
De CUHK-campus in Hongkong.

21 en 24 miljoen inwoners

Ziena: ‘Ik heb Beijing en Shanghai bezocht, beide zijn enorm grote steden: Beijing, de hoofdstad van China, heeft ruim 21 miljoen inwoners en Shanghai ruim 24 miljoen! Deze grote populaties zijn verdeeld over verschillende wijken met elk hun eigen kenmerken. Shanghai is wat internationaler door het relatief grote aantal expats dat daar zit vanwege de vele hoofdkantoren van multinationals. In Shanghai kun je je daarom aardig in het Engels redden.'

Logeren bij Chinese familie

Het exploreren van de cultuur wordt aan het eigen initiatief van de deelnemers overgelaten en dat gaat prima, zeker met hulp van de lokale buddy’s die de studenten krijgen toegewezen. Sjoerd is met enkele medestudenten een weekend naar een minder toeristisch stukje van de Chinese muur geweest, waar ze bij een Chinese familie logeerden. ‘Het was een uur rijden met de auto maar de familie haalde ons in Beijing op. Heel bijzonder.’

Oudere Chinezen doen aan tai-chi
Oudere Chinezen gaan naar het park om samen te bewegen, hier doen ze tai-chi.

Oudere Chinezen enquêteren

Na een maand verenigden de studenten zich in China, waar ze aan de uitvoering van hun project werkten. Sjoerds groep, met studenten van verschillende universiteiten (‘Heel waardevol en leerzaam’) was al begonnen: ‘We hebben veel desktopresearch gedaan. Daarna hebben we een enquête samengesteld die we door een van onze buddy’s in het Chinees hebben laten vertalen. Veel oudere Chinezen gaan ‘s ochtends vroeg het park in om daar gezamenlijk te bewegen. Daar gingen wij dus ook heen. Uiteindelijk hebben we 150 ouderen kunnen bevragen. Een mooi aantal.’

Dik tevreden over resultaat

Friesland-Campina was overigens dik tevreden over de presentatie die de studenten hielden over de resultaten van hun project. ‘Zo hebben we onder meer ontdekt dat Chinezen melk altijd warm drinken, en dat ze dat bij voorkeur ’s avonds doen. Deze maand houden we onze presentatie nog een keer, dan zijn er ook Chinezen bij. Die zijn nieuwsgierig naar wat we hebben gevonden.’

Gefascineerd door Azië

Sjoerd, nu ook ambassadeur voor de Summer School, was voor vertrek al gefascineerd door Azië, met name door de snelle ontwikkeling die China doormaakt. ‘Er liggen daar heel veel kansen. Ik wil er wel een jaar of 2 à 3 gaan werken als ik klaar ben met mijn studie. Het is onvoorstelbaar dat maar 0,05% van de studenten naar Azië gaat. Dat is veel te weinig voor een continent dat zo sterk in opkomst is.’

(CH)

Inschrijving, selectie en eigen bijdrage in het kort
De aanmelding voor het Netherlands Asian Honours Summer School staat nu open en loopt tot 8 januari. De eisen zijn pittig. Zo is een minimaal cijfergemiddelde van 7 vereist, en moet je voor de aanmelding twee essays schrijven en een korte pitchvideo maken.
Je schrijft je in op de site van het NAHSS. Vervolgens worden de deelnemers in twee ronden geselecteerd. De eerste selectie gebeurt door de universiteiten, waarbij elke universiteit een shortlist van maximaal twintig studenten opstelt. De geselecteerde studenten worden voorgedragen aan de landelijke selectiecommissie, bestaande uit McKinsey & Company en de Supervisory Board van de NAHSS. Er kunnen honderd studenten mee.
NB. Deelnemers bekostigen zelf hun visum, eventuele vaccinatiekosten en het eten en drinken tijdens hun verblijf. Daarnaast betalen ze een eigen bijdrage van 1150 euro.

Contactpersoon voor de NAHSS bij de Universiteit Leiden is Ingrid D'Hooghe.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.