Universiteit Leiden

nl en

Broertjes & Zusjes: nieuw opvoedboek voor broers en zussen

Ouders kunnen de band tussen broertjes en zusjes versterken. Orthopedagoog dr. Sheila van Berkel laat het zien in haar populairwetenschappelijke boek Broertjes & Zusjes.

Waarom dit opvoedboek?

‘Er zijn al behoorlijk wat opvoedboeken, maar die gaan bijna nooit specifiek over de interactie tussen meerdere kinderen. Dat is jammer, want een goede band tussen broertjes en zusjes is natuurlijk erg belangrijk voor een gezellig huishouden. Ouders hebben dan ook regelmatig vragen over dit onderwerp, bijvoorbeeld over jaloezie of het uitpraten van ruzies. Daarnaast vragen veel ouders zich af hoe ze hun eerste kind kunnen voorbereiden op de komst van een tweede. In dit boek laat ik samen met ontwikkelingspsychologe dr. Kirsten Buist zien hoe ouders de band tussen hun kinderen kunnen versterken. Waarbij we extra aandacht besteden aan de komst van een broertje of zusje en de broer/zus-relatie in de vroege kindertijd.’

Wat kunnen ouders dan doen?

‘Ze kunnen bijvoorbeeld conflicten begeleiden en samenwerking stimuleren. Wanneer kinderen boos op elkaar zijn, is het belangrijk om ze het perspectief van de ander bij te brengen. Inleven in de ander is immers een belangrijke voorwaarde om een conflict te beëindigen. Hetzelfde geldt voor samen spelen: leer kinderen communiceren over wanneer ze wel of niet iets leuks willen doen. Deze en andere tips kun je lezen in het boek.’

Hoe kwam je op het idee voor dit boek?

‘In 2015 ben ik gepromoveerd op het onderwerp. Mijn onderzoek liet zien dat kinderen met een oudere broer of zus op 3-jarige leeftijd verder zijn in hun sociale ontwikkeling dan deze oudere broer of zus was op dezelfde leeftijd. Sindsdien heb ik mijn academische carrière rondom dit thema opgebouwd. Momenteel doe ik voor mijn postdoc bijvoorbeeld onderzoek naar geweld tussen kinderen in een gezin.’

Waarom moeten ouders met meerdere kinderen jouw boek zeker kopen?

‘In dit boek heb ik mijn eigen onderzoek en andere wetenschappelijke literatuur gebundeld. Veel andere opvoedboeken lezen bijna als een kookboek: je gooit er bepaalde ingrediënten in, en er komt een goed opgevoed kind uit. Maar zo werkt het simpelweg niet. Hetzelfde geldt voor de vele stereotyperingen die je regelmatig tegenkomt: de oudste is heus niet altijd de leider, en de jongste echt niet altijd de clown. Het boek dat ik met Buist heb geschreven is veel genuanceerder, mede door de wetenschappelijke onderbouwing.’

Geïnteresseerd in het boek 'Broertjes & Zusjes'? Stuur een mailtje naar Sheila van Berkel ››

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.