Universiteit Leiden

nl en

Honoursjaar geopend met VR-bril en mindfulness

Het academisch jaar van de Honours Academy van de Universiteit Leiden is op maandag 9 oktober geopend. Dat gebeurde in de Hooglandse kerk in Leiden.

Virtual Reality

In de Hooglandse kerk zet Suzanne (16, Pre-University College) haar VR-bril af. ‘Ik heb net met dolfijnen in de oceaan gezwommen!’ Ze zet meteen de volgende bril op om in 3D te kunnen tekenen. Zij en andere aanwezigen konden in de verschillende proeftuinen kennismaken met het innovatieve honoursonderwijs van de Universiteit Leiden, waaronder dus ook virtual reality. ‘Ik kan me goed voorstellen dat je virtual reality in kunt zetten voor het maken van schaalmodellen voor bijvoorbeeld kunstmatige lichaamsdelen’, denkt Suzanne na over mogelijke toepassingen in de toekomst. ‘Maar het is vooral gewoon heel cool’, lacht ze uiteindelijk.

Mindfulness

In de Hooglandse Kerk liep iedereen druk door elkaar, behalve in één hoekje: in de proeftuin van de Honours Class ‘Mindfulness’. Daniel (16, Pre-University College) trekt er zijn schoenen weer aan na wat korte yoga-oefeningen. ‘Ik was al niet echt gestrest, maar nu ben ik helemaal ontspannen’, zegt hij lachend terwijl hij richting de rest van de proeftuinen loopt. Docente Mischa van den Brandhof (Centre for Innovation): ‘In de Honours Class Mindfulness Revolution bekijken we de toename van mindfulness in de Westerse wereld. We doen dat zonder schoenen en op matjes, wat een heel andere manier van onderwijs oplevert.’ Is dat dé nieuwe manier van lesgeven? ‘Dat is precies waar we studenten over na laten denken en waar ons onderwijs over gaat.’

Gemiva

‘We hebben workshops georganiseerd en een escape room gebouwd met puzzels over positieve gezondheid.’ In de Hooglandse Kerk vertellen drie masterstudenten over hun praktijkopdracht voor het Leiden Leadership Programme. ‘Voor zorgaanbieder Gemiva hebben we een nieuwe manier bedacht om positieve gezondheid onder de aandacht te brengen. Dat is niet alleen lichamelijk gezondheid, maar ook mentale gezondheid en zingeving in het leven.’ Laira (24), Simon (23) en Sietse (22) vertellen graag over hun opdracht van vorig jaar. ‘Het bedrijf is ons programma nu aan het transformeren, dus er wordt nog aan gewerkt!’

Over het Honours Programma

De universiteit vindt het belangrijk dat ieder zijn/haar talenten kan ontwikkelen in verdiepende en verbredende trajecten. Op de Honours Academy volgen vwo-scholieren, bachelorstudenten en masterstudenten extra onderwijs naast hun reguliere studie. De Honours Academy wil een proeftuin zijn en onderwijsinnovatie op die manier binnen de gehele universiteit stimuleren.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.