Universiteit Leiden

nl en

Eerste bachelors Klinische Technologie denken als arts én technoloog

Nieuwe technologieën zoals 3D-printen of sensor-chips veranderen de geneeskunde. Maar ook de operatielamp of stethoscoop kan nog beter, laten de eerste bachelors Klinische Technologie zien in hun afstudeerprojecten. Op donderdag 12 oktober neemt de eerste lichting studenten Klinische Technologie het bachelor-diploma in Delft in ontvangst.

De TU Delft, de Universiteit Leiden (LUMC) en de Erasmus Universiteit Rotterdam (Erasmus MC) scholen sinds drie jaar gezamenlijk studenten in geneeskunde én techniek, in de bachelor Klinische Technologie. Dat gebeurt op verzoek van de zorg. Medische techniek is steeds belangrijker in ziekenhuizen, revalidatieklinieken en verzorgingshuizen.

De bacheloropleiding Klinische Technologie leidt een nieuw soort medisch professional op. Een academicus met grondige medische én technische kennis, die een brug slaat tussen de techniek en arts en patiënt. De opleiding startte in het studiejaar 2013-2014 met honderd studenten per jaar die via een selectieprocedure zijn toegelaten. De eerste lichting bachelors studeert op 12 oktober af. In hun afstudeerprojecten laten zij zien hoe klinisch technologen het leven van medisch specialisten en van patiënten makkelijker kunnen maken met nieuwe techniek.

Ondanks speciale operatielampen klagen chirurgen bijvoorbeeld over te weinig licht. Hun eigen hoofd en handen zorgen voor schaduw. “We bedachten dat licht ook van onder de handen kan komen”, vertelt Tessa van Hartingsveldt, kersverse BSc in Klinische Technologie. Dit idee resulteerde, met inspanning van een groep studenten en het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft, in een prototype van het chirurgisch polslicht: een reeks led-lampjes onder de pols. Eerste tests in de Onderzoeks-OK laten zien dat het polslicht inderdaad meer licht brengt, precies waar het nodig is. 

Het chirurgisch polslicht wordt getest in de onderzoeks-OK van het Reinier de Graaf ziekenhuis.

Wie een BSc Klinische Technologie op zak heeft, kan ook kiezen voor een master in een van de twee basisdisciplines: geneeskunde of biomedische techniek. Voor een vervolg in geneeskunde is een schakeljaar vereist. De TU Delft is penvoerder van de bacheloropleiding. Partners zijn Universiteit Leiden (LUMC) en de Erasmus Universiteit Rotterdam (Erasmus MC). De drie instellingen werken samen in de strategische alliantie Leiden-Delft-Erasmus (LDE).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.