Universiteit Leiden

nl en

Carolien Rieffe over het heden van het slavernijverleden

Het Nederlandse slavernijverleden leeft, zoveel is duidelijk bij de drukbezochte opening van de tentoonstelling Heden van het slavernijverleden, met Carolien Rieffe in het discussiepanel. De Leidse ontwikkelingspsycholoog vertelt in het Amsterdamse Tropenmuseum over de link tussen het slavernijverleden en de universiteit nu.

Rieffe blikt terug op haar onderzoek naar het ontstaan van Black Studies in de jaren ’60 op veel Amerikaanse universiteiten. 'Destijds was alle Westerse wetenschappelijke kennis gebaseerd op onderzoek onder witte proefpersonen, met name witte mannen. Dit gaf natuurlijk een vertekend beeld. Dat bepaalde bovendien ook de wetenschappelijke agenda en de onderzoeksvragen die daarop als relevant werden geacht. Toen voor het eerst zwarte wetenschappers in de jaren ‘60 naar witte universiteiten mochten, eisten zij een andere wetenschapsagenda.'

Stereotypen doorbreken

Rieffe vraagt zich af waar wij nu zijn in het streven naar het ideaal van een ‘inclusieve’ wetenschap waarin iedereen vertegenwoordigd is. In de praktijk hebben we te maken met de minder sterke vertegenwoordiging van kleur/zwart. Als expert sociale participatie van kinderen en jongeren weet Rieffe: 'Het blijft een proces van dagelijkse bewustwording, waar we ons actief voor in moeten zetten. Ook belangrijk daarbij is niet mee te doen met ‘etnisch profileren’. Dat kan door bijvoorbeeld fotomateriaal tijdens colleges te gebruiken waarin we dergelijke stereotypen niet bevestigen, maar juist doorbreken.'

Bannerfoto v.l.n.r.: Carolien Rieffe, Fazle Shairmahomed, Helen Sumter, Khadija al Mourabit, Raul Balai en Aspha Bijnaar

Tropenmuseum

Het Tropenmuseum besteedt ook aandacht aan etnisch profileren. En hoe krijgen kinderen van nu op school te horen over ons slavernijverleden? Over dergelijke kwesties gaat de tentoonstelling Heden van het slavernijverleden

Dutch Black Achievement Month

Sporen van het Nederlands slavernijverleden gaan terug naar de 16e eeuw en brengen ons via de afschaffing van de slavernij in 1863 naar vandaag. Of we ons daar altijd even bewust van zijn? Ook daarvoor is het Dutch Black Achievement Month

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.