Universiteit Leiden

nl en

Samenwerking luchtvaartmaatschappijen niet op orde

De samenwerking tussen luchtvaartmaatschappijen op veiligheidsgebied is nog niet op orde. Nu Noord-Korea raketten afvuurt boven Japan zou intensieve samenwerking over vliegroutes wenselijk zijn. Zo ver is het echter nog niet.

Pablo Mendes de Leon

 “Het is helaas nog een vriendelijk verzoek aan de luchtvaartmaatschappijen om informatie te delen,” zegt hoogleraar lucht- en ruimterecht Pablo Mendes de Leon in Nieuwsuur (item start op 24:25). “Er zijn landen die erg zuinig zijn op het verstrekken van informatie en vinden dat er politieke belangen een rol spelen. Zo komen ze in een gevoelige positie terecht.”

De onderzoeksraad voor de veiligheid evalueert pas komend jaar of er aanbevelingen door de internationale burgerluchtvaartorganisaties zijn opgevolgd. De Raad concludeert dat de benodigde internationale afstemming tijd vergt. “Het is niet altijd even gemakkelijk om de informatie uit te wisselen die je zou willen uitwisselen ter bevordering van de veiligheid. Er zitten belangen als politiek en handel achter. Daarom is de voortgang ook niet zo snel als de onderzoeksraad zou wensen,” aldus Mendes de Leon.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.