Universiteit Leiden

nl en

Nobelprijswinnaar Nicolaas Bloembergen (97) overleden

We zijn bedroefd door het overlijden van Nicolaas Bloembergen, winnaar van de Nobelprijs voor de Natuurkunde in 1981, op 97-jarige leeftijd.

Nico, zoals hij bekend stond binnen de natuurkundige gemeenschap, promoveerde in 1948 in Leiden, met Cor Gorter als promotor. Zijn promotieonderzoek, dat hij met Ed Purcell en Bob Pound op Harvard deed aan Nuclear Magnetic Relaxation, was een van de eerste studies in het veld van de NMR. Nico deed postdoctoraal onderzoek in Leiden in 1949, samen met Gorter, voordat hij terugkeerde naar de Verenigde Staten om daar zijn carrière voort te zetten. Hij groeide uit tot een van de grondleggers van de laserspectroscopie en de non-lineaire optica. In 1973 keerde Nico tijdelijk terug in Leiden als Lorentz-hoogleraar. Nico blijft in onze herinnering als een geweldige wetenschapper.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.