Universiteit Leiden

nl en

Gouda houdt dief op afstand met dwangsom van 2500 euro

Word je in Gouda betrapt met valse sleutels of andere inbrekerswerktuigen, dan moet je de volgende keer aan het Goudse college van B en W 2500 euro betalen. Echter, of een inbrekerswerktuig daadwerkelijk als zodanig wordt gezien, hangt van de context af.

Michiel van Emmerik over bestuurlijke maatregel Gouda
Michiel van Emmerik

In het Algemeen Dagblad geeft Michiel van Emmerik, universitair hoofddocent staats- en bestuursrecht, aan dat de term inbrekersgereedschap vrij algemeen is: ‘In een standaard apv (algemene plaatselijke verordening, red.) staat dat het verbod niet van toepassing is als gereedschappen of voorwerpen niet zijn bestemd om in te breken. Dat heeft een zekere vaagheid in zich.’

Van Emmerik heeft zijn bedenkingen bij de bestuurlijke maatregel van het Goudse college: ‘Een gemeente kan alleen regelgeving uitvaardigen voor het eigen grondgebied. Dus ik vraag mij af of de maatregel ook als zodanig effectief is.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.