Universiteit Leiden

nl en

Zij maken binnenkort een paraboolvlucht (en jij kunt mee)

Altijd al eens gewichtloos willen zijn? Dit is je kans! Een Nederlands studententeam gaat in december 2017 experimenten doen tijdens een paraboolvlucht, en ze zoeken nog gezonde vrijwilligers. Je moet wel aan een aantal strenge eisen voldoen, zegt de Leidse teamleider.

Wat voor capriolen moet ik in gewichtloze toestand uitvoeren?

‘In december gaan we naar Bordeaux voor een aantal paraboolvluchten. Als een vliegtuig eerst sterk stijgt en vervolgens snel daalt, ervaar je een moment van gewichtloosheid. Op dat moment zullen de negen vrijwilligers met hun hersenen een computerspel spelen, dus zonder fysieke bewegingen te maken. Met behulp van een EEG-cap [een soort badmuts met elektroden, red.] kunnen we de hersenactiviteit van de vrijwilliger registreren. Die kan op die manier al denkend een kanon besturen en aliens neerschieten. Met vaste grond onder de voeten lukt dat al, maar we willen nu uitzoeken of het in gewichtloze toestand ook werkt.’

Fascinerend. En het is ook nog eens rocket science, toch?

‘Klopt. We voeren dit project uit voor ESA, de European Space Agency. De ruimtevaartorganisatie is erg benieuwd naar de uitkomsten, want het zou voor astronauten enorm handig zijn als zij met hun hersenen bepaalde taken kunnen uitvoeren. Stel dat er iets gerepareerd moet worden aan het International Space Station, dan heb je soms niet genoeg aan je twee handen. Bij dat soort complexe taken is het handig als je ook met je hersenen iets kunt besturen, bijvoorbeeld een robotarm. Zover zijn we nog lang niet, maar wie weet dragen we er een steentje aan bij.’

Redacteur Nick Kivits van het tijdschrift Know How laat zien hoe een paraboolvlucht in zijn werk gaat (copyright Nick Kivits).

Wat moet ik hier allemaal voor over hebben?

‘Je moet in ieder geval rechtshandig zijn, ouder zijn dan achttien jaar en geen bril dragen. Daarnaast moet je fysiek en psychisch gezond zijn. Voorafgaand aan de vluchten moet je regelmatig in Nijmegen zijn voor trainingen, dus het is handig als je in de buurt woont en beschikt over een week-OV. Tot slot moet je van 3 tot 10 december vrij zijn om naar Bordeaux te gaan. De negen vrijwilligers die naar Frankrijk gaan krijgen hun reis en verblijf vergoed, maar verder is het vrijwilligerswerk.’

Hoe meld ik me aan?

‘Je kunt je nog tot 20 augustus 2017 aanmelden voor de selectieprocedure door een mail te sturen naar brainflyteam@gmail.com. Voor meer informatie kun je onze website bezoeken: www.brainspaceproject.com.’

Fly Your Thesis

Het BrainFly-studententeam uit Leiden, Nijmegen en Amsterdam won onlangs de Fly Your Thesis-wedstrijd. Deze wedstrijd van de ESA stelt masterstudenten en promovendi in staat om onderzoek te doen in een gewichtloze situatie. Daarvoor werkt de ESA samen met Novespace in Bordeaux, het bedrijf dat de paraboolvluchten voor de ESA uitvoert. De studenten worden begeleid door Femke Nijboer, universitair docent Neuropsychologie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.