Universiteit Leiden

nl en

Arco Timmermans: imagoschade NAM als gevolg van hoger beroep

De NAM maakte eind juni bekend dat het in beroep gaat bij de Raad van State tegen het besluit van minister Kamp om de gaswinning te beperken. Voor BNR reageert Arco Timmermans, Bijzonder Hoogleraar Public Affairs aan de Universiteit Leiden, op het gevolg voor het imago van de NAM na deze beslissing.

Gaskraan verder dicht

Volgens Timmermans doet het de NAM natuurlijk pijn als commercieel bedrijf dat de gaskraan op termijn steeds verder dicht moet. Het argument van de NAM hiertegen is dat volgens hen bewezen is dat de huidige productie veilig kan, maar dit is volgens hem niet reëel: het gaat hier om de onzekerheid over de boringen. 

Duidelijke regels

Tegelijkertijd zegt Timmermans dat er ook wel iets te begrijpen is van de problemen voor de NAM. ‘Een onderneming moet wel weten waar ze aan toe is, ondernemingen kunnen best leven met regels, maar ze moeten wel weten hoe lang deze regels blijven bestaan. […] Dus ik vind ook wel dat in een nieuw kabinet duidelijk onderhandeld moet worden aan een bijstelling van de normen die dan voor iedereen moet gelden en dan voor een aantal jaar zou moeten gelden.’

Imagoschade

Ondanks dit, is het volgens hem geen goede zet om naar de Raad van State te stappen. Volgens hem zit de NAM al in de hoek waar de verdachtmakingen zitten, en daardoor is naar de NAM zetten erg slecht voor het imago. Deze zet gaat dan ongetwijfeld verdere schade aan het imago van de NAM toebrengen, en de NAM zal op een gegeven moment gewoon moeten leren leven dat de gaskraan op termijn terug moet naar nul. 

Verder luisteren

Lees het volledige interview met Arco Timmermans terug op de website van BNR Nieuwsradio (vanaf 50 seconden). 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.