Universiteit Leiden

nl en

Team Leiden behaalt finale NVER-pleitwedstrijd 2017

Het pleitteam van het Europa Instituut Leiden heeft tijdens de NVER-pleitwedstrijd op 8 juni 2017 in Nijmegen een prachtige prestatie geleverd door de finale te behalen. Hoewel Nijmegen er dit jaar wederom met de hoofdprijs van doorging, werden de pleitvaardigheden van het Leidse pleitteam door het Hof van Justitie als uitzonderlijk hoogstaand beoordeeld. Dit is de tweede keer in drie jaar dat Universiteit Leiden de finale heeft behaald en een bijzondere jury-vermelding krijgt voor de beste individuele pleidooien.

Op donderdag 8 juni 2017 organiseerde de Nederlandse Vereniging voor Europees Recht (NVER) de 10e editie van de NVER-Pleitwedstrijd Europees recht in Nijmegen. Dit jaar moesten de deelnemende teams zich verdiepen over de werking van de Dienstenrichtlijn en de toepassing van het Europees bestuursprocesrecht. Tijdens een prejudiciële procedure voor het Hof van Justitie moesten de deelnemende teams in de zaak Boodschap t gemeente Nijmegen zowel de positie van eiser als verweerder bepleiten. Namens het Europa Instituut namen masterstudenten Eline Mooring, Roebi Roco en Simone Sax van der Weijden deel aan deze competitie. De begeleiding werd verzorgd door Maarten Aalbers en Thomas Weber.

Het zeer deskundige Hof van Justitie onder leiding van voorzitter en “mister Dienstenrichtlijn” Patrick van den Berghe (Ministerie van Economische Zaken) had dit jaar rechter-rapporteurs aangesteld en nam een zeer actieve rol aan bij het ondervragen van de pleitteams. Omdat de rechters specialisten waren op het gebied van de dienstenrichtlijn bleven alleen de teams overeind die zeer gedegen kennis hadden van de rechtspraak van het Hof. Uiteraard bevond Team Leiden zich onder deze teams. In de eerste ronde wist de Universiteit Leiden als eiser het Hof te overtuigen door daadkracht, durf en heldere argumenten. Titelhouder en gastheer Nijmegen werd eenvoudig overklast. In de tweede ronde moest Team Leiden het Hof overtuigen vanuit de positie van verweerder. De strijd tegen de Universiteit Groningen was spannend maar werd uiteindelijk in het voordeel van Leiden beslecht.

In de finale tegen de Universiteit Nijmegen toonde team Leiden doorzettingsvermogen, veerkracht en een aanzienlijk inzicht in de rechtspraak van het Hof. Het Hof was zeer onder de indruk en vond Team Leiden bijzonder sterk in haar pleidooien. Echter omdat de Universiteit Nijmegen een nieuw élan toonde en een hogere beoordeling kreeg voor de schriftelijke stukken, oordeelde het Hof, na lange beraadslagingen, dat de NVER-cup dit jaar in Nijmegen mag blijven.

De begeleiders kijken met veel trots en plezier terug op een zeer geslaagde dag waar Team Leiden in het oog sprong en een visitekaartje heeft afgeleverd voor volgende edities. Ondanks teleurstelling over de verloren finale, kijken de deelnemende studenten vooral terug op een geweldige dag. Roebi Roco vatte het mooi samen met de volgende woorden: We hebben echt wat laten zien tijdens de finale. Het pleiten was gewoon Aces! Als team hebben we een topprestatie neergezet.”

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.