Universiteit Leiden

nl en

Proefschriftprijs voor astronoom Adrian Hamers

Adrian Hamers, die op 21 juni 2016 in Leiden promoveerde bij Simon Portegies Zwart, ontvangt een prestigieuze proefschriftprijs van de International Astronomical Union. Hamers is volgens de jury een van de talentvolste, jonge, theoretisch astrofysici.

Het onderzoek van Hamers is breed én diep. Tijdens zijn promotieonderzoek borduurde Hamers voort op eerder werk van onder andere de beroemde wiskundige Henri Poincaré. Begeleider Simon Portegies Zwart: 'Het werk van Adrian stijgt uit boven dat van anderen. Hij heeft een bijzonder talent om buitengewoon ingewikkelde wiskundige vergelijkingen te ontrafelen totdat de oplossing, die eerder verborgen lag in diepe abstracte lagen, als het ware lachend uit het papier springt.'

Het werk van Hamers zal leiden tot een dieper inzicht in de beweging van planeten rond andere sterren en is tegelijkertijd ook belangrijk voor het doorgronden van de beweging van sterren rond een superzwaar zwart gat. Daarnaast zal de door Hamers ontwikkelde theorie leiden tot een beter begrip van ons zonnestelsel en andere zonnestelsels.

bron: astronomie.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.