Universiteit Leiden

nl en

‘Religies zijn uitingen van een en dezelfde menselijke zoektocht’

‘Hoi! Ik ben Sophie en ik help mensen stilstaan bij wat ze belangrijk vinden op een manier die bij hen past.’ Dat staat op de homepage van Sophie Looijestijns bedrijf ‘Moment van Betekenis’. Ze heeft lang gezocht naar haar bestemming en die uiteindelijk gevonden.

Looijestijn heeft als kind van expats een internationale achtergrond. Ze werd geboren in Ghana, woonde in haar jeugd in Zwitserland, studeerde in Heidelberg, en belandde in Leiden voor de studie Godgeleerdheid - toen die nog bestond. En al die tijd was ze zoekende. Naar zingeving, naar haar rol in het leven.

Viering van de liefde. Looijestijn mag een huwelijk ook voltrekken want ze is ambtenaar van de burgerlijke stand.

Huisje, boompje, beestje

‘Na lange tijd kwam ik tot de conclusie dat het expatleven niet bij mij past. Ik wil gewoon ergens wonen met een man en kinderen, in de buurt van familie en vrienden. Huisje boompje beestje.’ Looijestijn woont nu met haar echtgenoot en hun zoontje Mattis in Voorschoten. Een tweede kind is op komst. Daarnaast is ze een bedrijf begonnen waarmee ze mensen begeleidt om belangrijke momenten in hun leven – huwelijk geboorte, sterfte of een ander moment dat iemand belangrijk vindt - vorm te geven op een manier die helemaal bij hen aansluit. ‘Ik probeer altijd tot de kern te komen. Wat wil je overbrengen, wat wil je dat mensen onthouden, wat is je boodschap? Die boodschap kun je dan in een ceremonie op allerlei manieren verpakken. Je kunt stellen dat ik samen met de ander een unieke ceremonie ontwerp.’

Authenticiteit is het kernwoord

Het gaat vrij goed met ‘Moment van betekenis’ al ligt het accent nog te sterk op wat Looijestijn zelf het huwelijksseizoen noemt. ‘Maar je merkt dat er een verandering gaande is. Mensen willen meer en meer ook bij andere gelegenheden iets anders dan een standaard bijeenkomst. Authenticiteit, dat is waar het om gaat.’ De Universiteit voor Humanistiek is zelfs een Celebrantenopleiding begonnen. Looijestijn is er gastdocent in de module ‘Rituelen voor het vieren van relaties’. ‘Nee, ik werk niet mee aan het opleiden van concurrenten maar aan het opleiden van collega’s.’ Ook geeft ze lezingen over haar werk, en workshops. En ze schreef twee boeken: Het geheim van trouwen zonder gedoe: een zorgeloze bruiloft in drie stappen en de Praktische gids voor wie de huwelijksceremonie van een dierbare gaat leiden. Voorlopig is het huwelijk nog haar core business.

'Dag liefste'. Afscheidsceremonie.

Niks is beter dan Leiden

Het duurde even voordat Looijestijn haar doelen in het leven had gevonden. Haar ouders - beiden Leids alumnus, hij in de geneeskunde, zij in de rechten en beiden lid van Minerva - wilden per se dat Looijestijn na haar (Zwitserse) vwo spoorslags afreisde naar Nederland. ‘Ze hadden allebei een geweldige studietijd gehad in Leiden en waren ervan overtuigd dat ik nergens een rijker studentenleven kon hebben dan in Nederland.’ Maar Looijestijn liet zich niet zomaar sturen: ze nam tegen de zin van haar ouders een tussenjaar en schreef zich in bij de Duitse Universität Heidelberg. Ze volgde vakken Duitse letterkunde, muziekwetenschap, filosofie en theologie en deed daarnaast wat ze óók wilde: toneel spelen en zes weken vrijwilligerswerk in Benin. Een tijd in retraite gaan in een klooster kwam er niet van, hoewel ze dat ook nog had gewild. En toen werd het alsnog Leiden: godgeleerdheid. ‘Die opleiding trok me omdat het een combinatie was van mijn favoriete  alfavakken, en omdat het gaat over de grote vragen in het leven.’

Viering van een jong leven.

Geen spirituele kant aan de studie

Tot Looijestijns teleurstelling viel juist het nadenken over het leven tegen in de studie. Een misvatting over de opleiding. ‘De benadering was puur wetenschappelijk, de spirituele kant kwam helemaal niet aan bod.’ Gelukkig was dat wel het geval in het – inmiddels opgeheven dispuut FFF Nemo SSS, afgekort FFF - van studievereniging TFLS (Theologische Faculteit der Leidse Studenten). Daar waren de discussies eindeloos, intens en persoonlijk. Een blauwe maandag kwam ze ook bij de Studenten Ekklesia. ’Maar ik kwam erachter dat het christendom niks voor mij was. Geen enkele godsdienst trouwens. Ik denk dat religies cultureel bepaalde uitingen zijn van een en dezelfde menselijke zoektocht naar zin en betekenis. Een godsdienst die andere godsdiensten uitsluit en beweert als enige de waarheid in pacht te hebben, is niets voor mij. En misschien speelt een rol dat ik met verschillende culturen in aanraking ben geweest. Zo is bij mijn geboorte in Ghana het inheems geboorteritueel uitgevoerd.’

In en uit het onderwijs

Looijestijn was niet alleen actief bij FFF, ze was ook lid van Augustinus en een termijn voorzitter van de Leidse Studentenraad, die het Leidse College van Bestuur adviseerde over onderwijszaken. Ze liep stage bij de VN en was actief in Model United Nations, een studenten- en scholierenorganisatie die op reëel niveau VN-conferenties ‘naspelen’ Na haar master volgde ze de lerarenopleiding. Met jongeren de grote levensvragen bespreken, dat leek haar mooi. Ze stak veel op van de opleiding en had een geweldig inspirerende stage. Dus vol goede moed de beroepspraktijk in. Maar in haar eerste onderwijsbaan liep ze in haar sectie op tegen een betonnen cultuur waarin geen plaats was voor een jonge, enthousiaste en ondernemende nieuwkomer. Na anderhalf jaar was ze compleet opgebrand. Ze dacht alleen maar: weg, weg, weg, van deze school en uit het onderwijs.

Looijestijn nu

Schuilen en weer tevoorschijn komen

Gelukkig kon Looijestijn tijdelijk bij de Universiteit Leiden aan de slag, bij Onderwijs- en Studentenzaken. Aanvankelijk als beheerder van uSis, het studie- en studentensysteem, later beschreef ze de processen rond uSis. Van 2012 tot 2016 schuilde ze bij haar alma mater, en ze krabbelde weer op. Zoontje Mattis kwam en ze kreeg zicht op zichzelf en haar kwaliteiten. In 2012 richtte ze, naast haar baan, haar bedrijf op. Was dat de natuurlijke uitkomst van haar zoektocht? ‘Ik denk van wel. Hoewel niet godsdienstig, ben ik wel levensbeschouwelijk ingesteld. Ik sta graag voor een groep, en dankzij mijn Leidse opleiding Godgeleerdheid kan ik op abstract niveau denken en mijn gedachten helder opschrijven.’ Wat opvalt is dat Looijestijn, als ze over haar bedrijf vertelt, vaak onderwijskundige termen gebruikt, zoals leerdoelen. ‘Ja, dat klopt. Ook op de lerarenopleiding heb ik heel veel geleerd waar ik nog altijd plezier van heb.’ Na alle omzwervingen is Looijestijn thuisgekomen.

Sophie Looijestijn: Moment van betekenis

(CH)

Wie: Sophie Looijestijn – voorheen Hogerzeil, getrouwd met Maarten, ook Leids alumnus
Studie: Godgeleerdheid en lerarenopleiding (2001-2009)
Studentenvereniging: Augustinus, en studievereniging TFLS
Favoriete plek in Leiden: uuuh, dat kan ik zo niet zeggen. Wel wat ik het mooiste stukje Leiden vind, dat is de Vliet, zijgrachtje van het Rapenburg.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.