Universiteit Leiden

nl en

Vier Leidse onderzoekers krijgen Rubiconbeurs

Vier onlangs gepromoveerde Leidse onderzoekers ontvangen een Rubiconfinanciering van NWO om onderzoek te doen in het buitenland. In totaal hebben 22 wetenschappers een Rubiconbeurs ontvangen. Deze beurs is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers internationale onderzoekservaring op te laten doen.

Joanna Pawlak

Joanna Pawlak (Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen) gaat naar Yale University School of Medicine om onderzoek te doen naar T-killercellen. Deze immuuncellen kunnen tumoren en virus-geïnfecteerde cellen herkennen aan kleine afwijkende eiwitten op het celoppervlak, en vervolgens vernietigen. Pawlak gaat onderzoeken hoe en waar deze kleine eiwitten worden bewerkt zodat de T-killercellen ze kunnen herkennen.

Margot Pont

Margot Pont (LUMC) gaat naar het Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle. Sommige afweercellen van een patiënt met kanker kunnen buiten het lichaam worden aangepast, en vervolgens worden teruggeplaatst in de patiënt om de kanker te bestrijden. Pont gaat onderzoeken hoe de deze CAR-T-cellen buiten het lichaam te verbeteren zijn, zodat zij de kankercellen nog effectiever kunnen vernietigen.

Changsheng Wu

Changsheng Wu (Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen) gaat naar het Laboratory of Genetically Encoded Small Molecules van de Rockefeller University, waar wordt gewerkt aan nieuwe typen antibiotica. Hij zal zich richten op nu nog onbekende eiwitten van micro-organismen in de bodem. Deze eiwitten kunnen bepaalde chemische reacties versnellen en daarmee nieuwe stoffen produceren voor de ontwikkeling van potentiële geneesmiddelen.

Evin Aktar

Evin Aktar gaat onderzoek doen bij het Cognitive Affect and Temperament Lab van Penn State University. Zij gaat onderzoeken hoe verbale informatie van ouders de fysiologie, de gedachten en het gedrag van kinderen in sociale situaties  beïnvloedt. Ook kijkt zij welke rol het temperament van het kind hierbij speelt. 

Belangrijke carrièrestap

De Leidse onderzoekers hebben alle drie een beurs gekregen om 24 maanden onderzoek te gaan doen in een onderzoeksinstelling in het buitenland. Ervaring in het buitenland is veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. Naast de Leidse onderzoekers hebben nog 18 anderen een beurs gekregen, voor tijdsperioden tussen 14 en 24 maanden. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf.

Over de Rubicon

In totaal dienden 78 onderzoekers een aanvraag in voor Rubicon. Twaalf laureaten gaan naar de Verenigde Staten, vier naar het Verenigd Koninkrijk, twee naar Duitsland, één naar Australië, één naar Canada, één naar Frankrijk en één naar België. Per jaar kan NWO zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon. Het programma Rubicon bestaat sinds 2005. Het is vernoemd naar de rivier die Julius Caesar overstak in 49 v. Chr., voorafgaand aan de zegereeks die leidde tot zijn beroemde uitspraak ‘Veni, vidi, vici’.

Foto boven: de campus van Yale University.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie