Universiteit Leiden

nl en

Nederland staat op voor wetenschap

De wetenschap staat onder druk. ‘Alternatieve feiten’ krijgen steeds vaker het gewicht van waarheid. Wetenschappers laten op 22 april hun stem horen op het Museumplein in Amsterdam. Psycholoog Zsuzsika Sjoerds is mede-organisator van deze March for Science NL en vertelt waarom kennis van waarde is. Sluit je aan bij de March for Science! Voor iedereen met hart voor wetenschap.

Waar mister wetenschap Robbert Dijkgraaf op het toneel verschijnt is er iets bijzonders te beleven. Gaat het niet over kwantummechanica bij DWDD-University, dan is het wel om zich uit te spreken over de waarde van kennis. Dijkgraaf loopt mee in Washington DC, één van de ruim 500 steden die meedoen met de March for Science. Want wetenschap is niet maar een mening in de maatschappelijke discussie. Wetenschap baseert zich op feiten en die feiten kun je checken. ‘Fact checkers’, noemen de studenten van de Leidse masterspecialisatie Journalistiek en Nieuwe Media zich trots. Dwars tegen de stroom van ‘alternative facts’ in checkten zij in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen uitspraken van Nederlandse politici.

March for Science op Earth Day

Earth Day is voor de wereldwijde March For Science gekozen omdat op die dag het milieu in het middelpunt staat. Wetenschappelijke feiten over het milieu staan meer onder druk dan ooit sinds de acties van nieuwe Amerikaanse president Donald Trump. In navolging van vrouwen die opstonden in de Women's March, staan wetenschappers, studenten en bezorgde burgers op in de March for Science. ‘Want wetenschap doet er toe, en dat willen we laten zien op het Museumplein in Amsterdam’, vertelt Zsuzsika Sjoerds. De Leidse neuropsycholoog is mede-organisator van de March for Science NL. 

Alle Nederlandse universiteiten solidair

Zo’n March for Science NL vergt natuurlijk de nodige afstemming. Via skypesessies stampten Sjoerds en haar collega’s in korte tijd een ‘grass roots’ organisatie uit de grond met PR, financiering en steunbetuigingen van onder meer André Kuipers. De VSNU en alle Nederlandse Universiteiten, waaronder de Universiteit Leiden, hebben zich inmiddels solidair verklaard. Ook de aandacht van de media is al gewekt. De Volkskrant maakte als eerste melding van het initiatief, Mare pikte het op. ‘Shit, we moeten van ons laten horen’, kopte het Leids universitair weekblad de uitspraak van Sjoerds. ‘Mensen weten vaak niet goed wat de wetenschappelijke methode inhoudt. Wat wetenschap wel is laten we 22 april zien op het Museumplein in Amsterdam’, belooft Sjoerds. 

Mijlpalen in de wetenschap

Plannen zijn er genoeg. Een Milestone March voor volwassenen en kinderen voert je langs de belangrijke mijlpalen in de wetenschap. Voor goede input staan diverse wetenschapsmusea op het verlanglijstje. Wetenschapshistorici kunnen nog veel meer toevoegen over de impact van kennis op ons leven. Elke keer dat je nu je mobiel checkt, hou je het resultaat van die wetenschap in je handen. In Teach-In tenten vertellen wetenschappers à la 3 October University aan de leek wat hen boeit. Over het klimaat bijvoorbeeld en de zin en onzin achter beweringen over vaccineren. Dan gaat het over objectieve data, die je kunt checken. Nog een week te gaan om Nederland te doordringen van het belang van wetenschap en daarvoor dan ook de straat op te gaan. Besluit je nieuwsgierige neus achterna te lopen in de March for Science NL op Earth Day.

(Banner met logo: ontwerp Vera Mekern, psycholoog met een designopleiding)

March for Science NL

Zaterdag 22 april, 12:00 – 16:00 uur op het Museumplein in Amsterdam

Updates ontvangen?

Updates ontvangen en inschrijven voor de March for Science NL

Zsuzsika Sjoerds flyert in Amsterdam

Doneren?

Wil je meer doen? Dan kun je bijvoorbeeld 5 euro doneren voor de March for Science NL

Winkelen?

Een deel van de opbrengst gaat naar de March for Science NL voor een vrij toegankelijke en effectieve manifestatie.
Online winkelen bij de March for Science NL

Sluit je aan bij de March for Science!

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.