Universiteit Leiden

nl en

Michiel van Emmerik spreekt over bestuurlijke boete bij Rechtbank Midden-Nederland

Op een studiedag van de rechtbank Midden-Nederland op 20 maart jl. leidde Michiel van Emmerik twee workshops over de bestuurlijke boete.

Tijdens deze bijeenkomsten ging Van Emmerik nader in op belangrijke actuele ontwikkelingen ten aanzien van de bestuurlijke boete en plaatste hij deze in Europees grondrechtelijk perspectief (EVRM en EU-Grondrechtenhandvest). Aan de orde kwamen onder meer verwijtbaarheid, bewijs, cautie, lex certa, evenredigheid en de samenloop van bestuursrechtelijke en strafrechtelijke sancties. In de workshops, voornamelijk bezocht door bestuursrechters, vond een geanimeerde discussie plaats over diverse casus en stellingen, onder meer over de stelling dat er geen rechtvaardiging bestaat voor een verschil in rechtsbescherming tussen punitieve handhaving via het strafrecht dan wel het bestuursrecht.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.