Universiteit Leiden

nl en

Europese Onderzoeksraad ERC: tien jaar toponderzoek

De Europese Onderzoeksraad, beter bekend als ERC (European Research Council), bestaat vandaag tien jaar. De ERC is een belangrijke verstrekker van onderzoekssubsidies, ook aan de Universiteit Leiden.

De ERC geeft subsidies aan onderzoek dat gedreven wordt door nieuwsgierigheid, in alle vakgebieden, en aan onderzoeksgroepen uit heel Europa. In de tien jaar dat de Onderzoeksraad bestaat, hebben in Nederland bijna 600 toponderzoekers een subsidie ontvangen, voor een totaalbedrag van één miljard euro. De Universiteit Leiden ontving daar een groot deel van: vijftig ERC-subsidies in totaal. Daarmee staat de Leidse universiteit op de vijfde plek van Nederland.

ERC-voorzitter professor Jean-Pierre Bourguignon spreekt zijn waardering uit voor alle verschillende onderzoeksprojecten en toponderzoekers die de afgelopen tien jaar met een ERC-subsidie onderzoek hebben uitgevoerd. ‘Hun inspanningen hebben voor duizenden mensen in heel Europa iets positiefs betekend. ERC-subsidies hebben geleid tot heel wat wetenschappelijke doorbraken, zoals recent de ontdekking van een reeks planeten buiten ons zonnestelsel waar leven mogelijk is. Er zijn nog tal van voorbeelden die aantonen dat de ERC zijn opdracht vervult om van Europa dé bestemming voor 's werelds beste breinen te maken.’

De Europese Onderzoeksraad (ERC) is een prominent onderdeel van Horizon 2020, het EU-kaderprogramma voor onderzoek en innovatie. De ERC is in 2007 opgericht door de EU om uitmuntende wetenschappers en hun ideeën te financieren. Onderzoeksinstituten in heel Europa besteden de komende week aandacht aan het tienjarig bestaan van de ERC. Lees meer hierover op de website van de ERC.

De ERC in Nederland – feiten en cijfers

  • 1 miljard EUR – totale waarde van ERC-subsidies in Nederland;
  • 593 subsidies, waaronder 420 voor onderzoekers in het begin of midden van hun loopbaan;
  • 181 niet-Nederlandse begunstigden van ERC-subsidies werken in Nederlandse gastinstellingen;
  • Nobelprijs voor Scheikunde 2016, aan professor Ben Feringa, ERC-begunstigde aan de Universiteit van Groningen;
  • Top vijf van instellingen met de meeste ERC-subsidies:
    Universiteit van Amsterdam (71 subsidies), Technische Universiteit Delft (56), Radboud Universiteit Nijmegen (56), Universiteit Utrecht (56), Universiteit Leiden (50);
  • Universiteit Leiden ontving in totaal ongeveer 100 miljoen euro aan ERC-subsidies;
  • Grootste Leidse subsidie: 9,2 miljoen euro, de ERC Synergy Grant voor het project NEXUS1492: Caribbean encounters with a globalizing world in 2014, onder leiding van Corinne Hofman, hoogleraar Caribische Archeologie. 
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.