Universiteit Leiden

nl en

Automatisch nepnieuws genereren als onderzoeksproject

Door met Social Bots zelf automatisch nepnieuws te verspreiden via tv-spotjes en Twitter, onderzoekt Pascalhoogleraar Heike Trautmann de kenmerken van nepnieuws. Ze roept Leidse onderzoekers op om samen te werken.

Trautmann presenteerde haar onderzoek gisteren tijdens de Pascallezing. De hoogleraar Statistiek en Data Science aan de Universiteit Münster bekleed dit jaar de Pascalleerstoel aan het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS).

Ontmantelen door te verspreiden

‘We weten dat automatisch nepnieuws bestaat en dat het met opzet wordt verspreid. De Universiteit Leiden helpt zelfs actief mee om nepnieuws te ontmantelen. Als computerwetenschappers willen we dit proces graag automatiseren, door de kenmerken van nepnieuws vast te stellen. Daarbij doen we eerst zelf mee met het in een beschermde omgeving verspreiden ervan.’

Social Bots

Samen met studenten creëert haar groep in Münster Social Bots. ‘Social Bots zijn automatische systemen die zelfstandig berichten verspreiden. Vanaf april laten we de Social Bots nepnieuws verspreiden. Ze halen hun informatie uit betrouwbare journalistieke websites en uit social media als Facebook. Vervolgens dagen we een grote groep studenten uit om ons nepnieuws te herkennen.’

Twitter Hot Topic list

‘We deden een vergelijkbaar project met nep-opinietweets in December, samen met een landelijke tv-zender. We creëerden 30 Social Bots en verzonden automatisch opinietweets. Binnen een week hadden we 1500 volgers en stonden we in de Duitse Twitter Hot Topic list. Na twee weken zonden we een tv-spotje uit en zonden dat ook naar al onze volgers om ze uit te leggen dat het nep was. In dit nieuwe project maken we het wat extremer met nieuws in plaats van meningen. We willen achterhalen wat de cruciale kenmerken van een nepbericht zijn. Als we dat weten, kunnen we vervolgens hopelijk gaan werken aan preventiemethodes.’

Workshop

Trautmann zou graag willen samenwerken met Leidse onderzoekers. ‘Ik geloof dat we elkaar in dit project, maar ook in mijn andere werk aan automatische systemen, kunnen verrijken. Komende donderdag organiseert LIACS een workshop voor alle collega’s met interesse in de toekomst van digitale technieken voor de Geesteswetenschappen. Projectcoördinator Christian Grimme van ons nepnieuwsproject PropStop zal daar ook zijn.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.