Universiteit Leiden

nl en

Statisticus Heike Trautmann is Pascalhoogleraar 2017

De Duitse hoogleraar Information Systems and Statistics Heike Trautmann aanvaardde deze maand de Pascalleerstoel bij LIACS, het informatica-instituut aan de Universiteit Leiden. Trautmanns belangrijkste vakgebieden zijn evolutionary multiobjective optimisation en data science, waar ook LIACS sterk in is.

Optimalisatie

Prof. Heike Trautmann leidt een onderzoeksgroep aan de Universiteit van Münster en is vice-decaan Internationalisering van de Münster School of Business and Economics. Eén van haar onderzoeksvelden is het zogenoemde multiobjective evolutionary optimisation, waarin meerdere, meestal conflicterende criteria tegelijk worden geoptimaliseerd. Trautmann: ‘Denk vooral aan industriële processen, het implementeren van kennis van experts en prestatie-analyse.’

Verder onderzoekt ze geautomatiseerde algoritmen en benchmarkconcepten voor continue en gecombineerde optimalisatie. ‘Bijvoorbeeld voor het vinden van de beste oplossingen van verkeersproblemen’.

Big data van klanten en propaganda

Trautmann is betrokken bij enkele grote onderzoeksprojecten. ‘We werken veel samen met het bedrijfsleven in big data onderzoek en hebben een speciaal lab voor onderzoek naar omni-channel klantrelatiemanagement. Verder doen we onderzoek naar online communicatie, zoals het project PropStop, gefinancierd door het Duitse Ministerie van Onderwijs, waarin we actief zoeken naar uitingen van propagenda in online media.’

Succesvolle samenwerking

De afgelopen jaren werkte Trautmann al samen met Leidse informatici. ‘LIACS is een excellent instituut en ik ben vereerd dat ik deze positie heb gekregen. Samen met onderzoekers van LIACS heb ik vorig jaar een prijswinnend artikel gepubliceerd over multimodaliteit in multiobjective optimalisatie en nam ik deel aan een project over gebruikersvoorkeuren. Die samenwerking wil ik graag voortzetten. Verder hoop ik in Leiden ook nieuwe succesvolle vormen van samenwerking te vinden.’

ERCIS meeting en Lorentz workshop

Trautmann is directeur van het European Research Center for Information Systems (ERCIS), waartoe ook LIACS afgelopen jaar is toegetreden. ‘Ik zal de integratie van LIACS in ERCIS ondersteunen en helpen bij de jaarlijkse ERCIS meeting in augustus in Leiden. Ook wil ik graag een Lorentz workshop organiseren voor de voorlopers in ons vakgebied bij LIACS en andere instituten wereldwijd.’

Pascalleerstoel

De Pascalleerstoel is ingesteld door het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS) van de Universiteit Leiden en geldt voor een jaar. De leerstoel is bedoeld om de samenwerking te versterken van het Leidse informaticaonderzoek met buitenlandse instituten. In 2015 werd hij bekleed door Prof. Dr. Natasa Jonoska, hoogleraar theoretische informatica aan de University of South Florida. Zij is actief in het modelleren van moleculaire processen en DNA-nanotechnologie.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.