Universiteit Leiden

nl en

'Koelkasten zijn echte energievreters'

Onder het mom van warmetruiendag draaien we op 10 februari de thermostaat een paar graden terug in de universiteitsgebouwen. Ben je niet zo warmbloedig ingesteld? Vind troost in de wetenschap dat er studenten zijn die niet één dag, maar de hele winter lang bewust minder stoken.

Het is frisjes en donker in de forse studentenkamer van Olivier ter Meulen (22, student Politicologie). Een lege koelkast staat met de deur open en de stekker uit het stopcontact. ‘Wij hebben een aantal koelkasten op onze eigen kamers staan – twee daarvan hebben we uit kunnen zetten door de inhoud te verdelen over de andere koelkasten. Dat zijn echte energievreters!’

Wedstrijd

Ter Meulen en zijn huisgenoten doen mee aan de Student Energy Race, georganiseerd door studentenhuisvester DUWO. De studenten worden uitgedaagd om zoveel mogelijk energie te besparen tijdens het stookseizoen, van november tot en met maart. Aan de wedstrijd, die dit jaar voor de vijfde keer plaatsvindt, doen 120 studenten mee uit vier steden: Leiden, Delft, Den Haag en Deventer. Het huis dat na afloop van de race het meeste heeft bespaard, wint de hoofdprijs, vertelt Mick Weggemans van DUWO. ‘Wat precies, dat houden we nog even geheim.’

Dubbel glas

DUWO heeft de race in het leven geroepen om studenten bewust te maken van hun energieverbruik. Weggemans: ‘Er zit een grens aan de technische aanpassingen die we kunnen doen om studentenhuizen energiezuiniger te maken. Bewustwording is ook belangrijk.’ Weggemans noemt dubbel glas als voorbeeld. ‘Als jij je raam de hele dag open laat staan, heeft dubbel glas geen zin.’

Gedragsverandering

De deelnemende studentenhuizen scoren tot nu toe een energiebesparing tot vijftig procent, vertelt Weggemans. ‘Dat is een enorme besparing die je niet zomaar met technische ingrepen haalt.’ Weggemans hoopt dat de race ervoor zorgt dat het gedrag van studenten blijvend verandert. ‘De deelnemende huizen volgen voorafgaand aan de race een workshop over duurzaamheid. ‘Het is natuurlijk geweldig wanneer studenten die informatie aan elkaar doorgeven.’

Milieu

De lachende derde is het milieu, zou je misschien denken, maar een betere planeet blijkt niet in ieders achterhoofd te zitten. Ter Meulen: ‘De grootste prikkel om hieraan mee te doen is de financiële. We wonen inclusief en aan het einde van het jaar berekent DUWO hoeveel energie er is verbruikt. Als we minder hebben verbruikt dan dat DUWO in rekening heeft gebracht, wordt het verschil teruggestort.’

Olivier ter Meulen (rechts) met twee huisgenoten.

Simpele maatregelen

Wat je drijfveer ook is; met een aantal simpele maatregelen kun je al snel veel energie besparen, denkt Ter Meulen. ‘Kort douchen, overbodige apparaten uit zetten, verwarming en licht uitdoen als je weggaat, ga zo maar door. Wij hebben tot nu toe met simpele maatregelen dertig procent energie bespaard ten opzichte van de afgelopen jaren. Ik weet niet hoe de andere studentenhuizen energie besparen, maar wij gaan echt niet de hele dag in de kou zitten en maar één minuut douchen per week.’

Teamprestatie

Ter Meulen vertelt dat meedoen aan de race vooral een teamprestatie is. ‘Wij doen dit met alle bewoners van het huis. We delen de keuken en wanneer iemand ’s nachts de lamp of verwarming aanzet, voelt niet iedereen zich geroepen om die weer uit te doen. Nu spreken mensen in huis elkaar er op aan.’ Ter Meulen roept andere studentenhuizen op om volgend jaar ook mee te doen aan de Student Energy Race. ‘Met een kleine inspanning kun je best veel besparen.’ De financiële prikkel is voor iedereen interessant, zegt Ter Meulen. ‘Ook het milieu, als dat belangrijk voor je is.’

Tips voor studentenhuizen

Ook energie besparen? Denk dan eens aan het volgende:

  • Check je kozijnen en plak eventuele kieren af.
  • Gebruik je een apparaat niet? Haal dan de stekker uit het stopcontact.
  • Kijk eens kritisch naar de apparaten in de gedeelde keuken of fusie. Heb je al die koelkasten echt nodig?
  • Een makkelijke: zet de verwarming een graadje lager en doe een warme trui aan.
  • Kook met deksels op de pannen en zet het vuur niet hoger dan nodig.
  • Douche eens wat korter. Een zandloper in de douche kan helpen.
  • Verhit met de waterkoker alleen het water dat je nodig hebt. Ook handig: zet een thermosfles naast de waterkoker en doe overgebleven heet water daarin.
  • Een voor de hand liggende tip: vervang oude gloeilampen met spaarlampen.
  • Plak radiatorfolie tegen de muur achter de verwarming, zo voorkom je dat warmte naar buiten verdwijnt door de muur.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.