Universiteit Leiden

nl en

Oeuvreprijs voor informaticus Grzegorz Rozenberg

De Leidse emeritus professor Grzegorz Rozenberg is geëerd met de eerste oeuvreprijs voor formele talen, een onderzoeksgebied in de theoretische informatica. Tijdens een kleine ceremonie bij hem thuis ontving hij een kunstwerk dat speciaal voor hem is ontworpen.

Prof. Grzegorz Rozenberg ontvangt de eerste Oeuvreprijs voor onderzoek naar programmeertalen.

Twintigste verjaardag

Developments in Language Theory (DLT) is de belangrijkste conferentie ter wereld in formele talen en automatentheorie, een primair onderzoeksgebied binnen de informatica. Prof. Rozenberg is één van de twee bedenkers van deze wetenschappelijke bijeenkomst. ‘De 20e editie van de conferentie vond plaats in Montreal in 2016’, legt voorzitter van het congresbestuur Juhani Karhumäki uit. ‘Om het belang te benadrukken van automatentheorie en formele talen, heeft de commissie besloten om de DLT Award in het leven te roepen.’

Nieuwe richtingen en een handboek

‘Prof. Rozenberg is – met groot enthousiasme – gekozen als eerste winnaar van de DLT Award’, zegt Karhumäki. ‘Hij behoort tot de beste onderzoekers uit het vakgebied, omdat hij meer nieuwe theoretische richtingen is gestart en veel fundamentele problemen heeft opgelost in zijn scherpzinnige artikelen.’

‘Karhumäki gaat verder: ‘Met de award willen we Rozenberg ook bedanken voor het verzamelen van decennia aan onderzoek aan formele talen in zijn Handbook of Formal Languages, dat bestaat uit drie volumes en 2000 pagina’s. Hij schreef het handboek samen met Arto Salomaa, mede-initiator van ons congres.’

Glazen uil

Het beeld dat bij de prijs hoort, is een glazen uil omgeven door een gouden cirkel. Het is ontworpen door de Slowaakse kunstenaar Achilleas Sdoukos. Karhumäki: ‘Het is een kunstwerk, waarvan we hopen dat het de wetenschappelijke wijsheid symboliseert die overal zichtbaar is in het werk van prof. Rozenberg.’

Over prof. Grzegorz Rozenberg

Prof. Grzegorz Rozenberg is geboren in Polen, waar hij master in de informatica en electronica werd en promoveerde in de wiskunde. Hij werkt sinds 1979 aan de Universiteit Leiden. Na zijn pensioen in 2007 bleef hij onderzoek doen. Hij kreeg 6 eredoctoraten van universiteiten uit heel Europa. Hij publiceerde meer dan 500 artikelen, 6 boeken en hij is (co-)redacteur van meer dan 100 boeken.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.