Universiteit Leiden

nl en

Joost Westerweel schrijft over Code Oranje en de juridische vraagstukken rondom de gelote burgerraad

Het ontbreekt de huidige politieke democratie aan legitimatie, oplossingsgerichtheid en vertrouwen. Maatschappelijke polarisatie en onvrede zijn het gevolg. Daarom stelt het initiatief Code Oranje voor om de democratie te hervormen.

De gemeenteraad zou moeten worden vervangen voor een groep van 150 gelote burgers, die allerlei gemeentelijke zaken zullen bespreken. In hoeverre is de wens van Code Oranje juridisch mogelijk? Biedt de Gemeentewet wel ruimte voor een lotingssysteem? Moet de groep gelote burgers net als de gemeenteraad als bestuursorgaan worden aangemerkt? En wat vinden de burgers daar zelf van?

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.