Universiteit Leiden

nl en

Vluchtelingenkinderen ontdekken heelal met Universe Awareness

Het onderwijsprogramma Universe Awareness (UNAWE) heeft in september 2016 een reeks onderwijsactiviteiten georganiseerd op basisschool De Verrekijker in Katwijk, een school voor vluchtelingenkinderen.

In dit astronomieproject van een maand namen meer dan 180 kinderen en hun leerkrachten deel aan allerlei educatieve activiteiten: deelnemers leerden bijvoorbeeld over de planeten van ons zonnestelsel en maakten hun eigen ruimteschip. Deze maand vol met astronomie werd op 30 september afgesloten met een bezoek van het NOVA mobiele planetarium en een familiedag waar ouders de creaties van hun kinderen konden bekijken. 

Universe Awareness

Sinds begin 2016 heeft UNAWE verschillende initiateven opgezet gericht op vluchtelingenkinderen in de regio Leiden. UNAWE richt zich op het inspireren van kinderen over de hele wereld door middel van astronomie, andere wetenschappen en technologie. Astronomie vormt namelijk een unieke combinatie van wetenschappelijke en culterele aspecten. Leren over ons geweldige universum biedt een unieke kijk op onze plek in het heelal. Dit kan tot tolerantie en een gevoel van wereldburgerschap leiden.    

Discovery Club

In het eerste halfjaar van 2016 faciliteerde UNAWE de Discovery Club, een naschools programma om kinderen en hun ouders in opvangcentra te inspireren, onderwijzen en entertainen. Ongeveer 30 kinderen bezochten de wekelijkse sessies gericht op wetenschap, technologie, bouwkunde, kunst en wiskunde. Volgens Tibisay Sankatsing Nava, projectmanager bij UNAWE, waren er veel mensen bereid om vrijwilliger te zijn, zowel binnen als buiten de Sterrewacht: 'Samen met de vrijwilligers hebben we elke zaterdag leuke en hands-on activiteiten voor de kinderen georganiseerd. Deze kinderen hebben continuïteit nodig: hun levens zijn verstoord, maar deze activiteiten bieden een leuke mogelijkheid om iets te leren en bieden stabiliteit terwijl ze hier in de noodopvang zitten.'

Vluchtelingen en buurtbewoners

Naast de activiteiten gericht op kinderen hostte Sterrewacht Leiden het eerste HaloHalo evenement op 6 augustus, in samenwerking met de Qatar Foundation WISE Learners' Voice Programme. HaloHalo brengt pas aangekomen vluchtelingen met Europese bewoners in contact, zodat ze van elkaars vaardigheden kunnen leren. Het doel is om op de lange termijn een gemeenschap te maken gebaseerd op leren, respect en wederzijdse waardigheid. 

Toekomst

Universe Awareness en Sterrewacht Leiden gaan door met het werken met kansarme kinderen over de hele wereld. Op basis van de ervaringen bij de Discovery Club wordt een handleiding gemaakt, waardoor soortgelijke activiteiten door heel Nederland kunnen plaatsvinden. Daarnaast gaat de fondsenwerving gewoon door. In de tussentijd zullen ook de Discovery Club sessies en de HaloHalo evenementen in Leiden blijven bestaan.   

              

Alle foto's zijn gemaakt door Wouter Schier van UNAWE. 

Alle activiteiten zijn bedoeld om samenzijn en wereldburgerschap te vergroten door middel van leren, en hiermee mensen van verschillende afkomsten bij elkaar te brengen. Sterrewacht Leiden is altijd op zoek naar vrijwilligers die bij willen dragen aan deze onderwijsactiviteiten. Mocht u geïnteresserd zijn, neem dan contact op met Pedro Russo: russo@strw.leidenuniv.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.