Universiteit Leiden

nl en

Irene Groot ontvangt subsidie voor grafeenapparaat

Irene Groot krijgt een Horizon 2020-subsidie voor onderzoek naar vloeibare metaalkatalysatoren. Hiermee wil zij een nieuw apparaat ontwikkelen dat onderzoekt hoe grafeen zuiver en op grote schaal kan worden gemaakt.

Grafeen valt onder de zogenoemde 2D-materialen. Deze  materialen bestaan uit een enkele laag atomen en zijn gewild voor toekomstige toepassingen in de technologische wereld. Een probleem is echter dat er geen effectieve manieren zijn om 2D-materialen op grote schaal te maken.  

Aanvraag

Daarom besloot Leids chemicus Irene Groot samen met postdoc Amirmehdi Saedi en partnerorganisaties een open aanvraag in te dienen bij het Europese subsidie programma Horizon 2020. Groot wil met de toegekende subsidie een nieuwe manier ontwikkelen om snel en zuiver 2D-materialen te maken.

Vaste katalysator

Momenteel worden 2D-materialen gemaakt met behulp van een katalysator in de vaste fase. Deze katalysator zorgt ervoor dat een stof in de gasfase omgezet wordt in het 2D-materiaal. Dit proces is echter traag, inefficiënt en slecht voor het milieu. Groot pleit met dit project voor een metaalkatalysator die vloeibaar is.   

Irene Groot

Vloeibare metaalkatalysator

Uit recente experimenten blijkt dat vloeibare metaalkatalysatoren veelbelovend zijn voor de productie van 2D-materialen. Over vloeibare metaalkatalysatoren is nog weinig bekend. Groot: ‘Dit komt doordat er in het verleden nooit vraag naar was. Ons doel is daarom om een centraal laboratorium op te zetten in samenwerking met verschillende organisaties in Europa. Hiermee gaan we ter plekke de eigenschappen van de vloeibare katalysator bekijken. Daarnaast gaan we ontrafelen hoe het 2D-materiaal precies “groeit” op het oppervlak van de katalysator.’ 

Partners

De Universiteit Leiden is de coördinator van dit project, waarin verder onderzoekers van TU München, ESRF Grenoble, CEA Grenoble, University of Patras en de spin-off Leiden Probe Miscroscopy samenwerken. De Universiteit Leiden en Leiden Probe Microscopy zullen het apparaat ontwikkelen en bouwen. Vervolgens zal het apparaat een plaats krijgen op de European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) in Grenoble, waar de metingen zullen plaatsvinden.

Horizon 2020 FET-open subsidie heel bijzonder

Irene de groot ontvangt een Horizon 2020 FET-open subsidie. Deze bedraagt rond de 3,7 miljoen euro, waarvan 6,5 ton naar Universiteit Leiden gaat en ruim 7 ton naar Leiden Probe Microscopy. Het project heeft een looptijd van 4 jaar en zal in de loop van 2017 van start gaan. Dat het gelukt is om deze FET-open subsidie te krijgen is heel bijzonder, aldus Anke Klerkx, hoofd van het Grant Development Team van het universitaire Knowledge Exchange Office Luris. 'De slaagkans was namelijk slechts 4 procent in deze ronde. Van harte gefeliciteerd, Irene!'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.