Universiteit Leiden

nl en

Joris Oddens wint Dirk Jacob Veegensprijs

In het historische Hodshon Huis te Haarlem heeft Joris Oddens op dinsdag 27 september de Dirk Jacob Veegensprijs in ontvangst genomen. Hij heeft deze prijs gekregen voor zijn gepubliceerde werk en in het bijzonder voor 'Pioniers in schaduwbeeld. Het eerste parlement van Nederland 1796-1798.'

    

Dit proefschrift over de politieke cultuur van de wetgevende vergaderingen ten tijde van de Bataafse Republiek verdedigde Oddens in 2012 aan de Universiteit van Amsterdam. Hij ontving hiervoor eerder de dissertatieprijs van het Amsterdamse Instituut voor Cultuur en Geschiedenis. De handelseditie van het proefschrift verscheen bij Uitgeverij Vantilt.

De D.J. Veegensprijs is een tweejaarlijkse prijs die wordt verleend ter bekroning van oorspronkelijk onderzoek op het gebied van de economische, politieke of sociale geschiedenis. Het gaat hierbij om onderzoek dat vanuit historisch perspectief bijdraagt aan een dieper inzicht in ontwikkelingen die voor Nederland in de huidige tijd relevant zijn. De prijs is een gezamenlijk initiatief van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en de Stichting Fonds voor de Geld- en Effectenhandel. Henk te Velde en Dennis Bos, net als Oddens verbonden aan de sectie Vaderlandse Geschiedenis, behoren tot de eerdere winnaars.

Oddens werkt als postdoctoraal onderzoeker binnen het project The persistence of civic identities in the Netherlands, 1747-1848. Hij richt zich in dit project vooral op de geschiedenis van verzoekschriften en petities in de overgang van de Republiek naar het Koninkrijk der Nederlanden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.