Universiteit Leiden

nl en

Eerste diploma's International Bachelor in Psychology in de pocket

Ongeveer 50 studenten hebben de nieuwe Engelstalige bacheloropleiding Psychologie binnen drie jaar met succes afgerond. Drie pioniers vertellen over hun keuze voor studeren in een 'international classroom'. Docente Janice Sandjojo steekt haar trots niet onder stoelen of banken.

Alyson Henry-Tabacchini (USA): ‘Sfeer in deze diverse en unieke groep studenten’

Alyson heeft een kroon gekregen van haar Italiaanse familie, een traditie bij een diplomering in Italië.
Alyson heeft een kroon gekregen van haar Italiaanse familie, een traditie bij een diplomering in Italië.

Alyson Henry vond het een aantrekkelijk idee om te studeren tussen andere internationale studenten. Bovendien vermoedt ze dat ze zich met een International Bachelor in Psychology (IBP) kan onderscheiden bij de toelating voor een master op een andere universiteit. Toch blijkt tijdens haar studie de internationale vibe het belangrijkste. Alyson: Voor mij is het leukste van de IBP in Leiden de sfeer die ontstaat tijdens het studeren met deze diverse en unieke groep studenten.’ Nu kiest Alyson voor een tussenjaar om haar stage af te ronden en yogalessen te geven. Dat geeft haar de rust om te besluiten in welk land ze haar masters gaat volgen. Wordt het Amerika of dichter bij huis en haard van haar familie in Italië? Daar hoopt ze zich uiteindelijk te vestigen als zelfstandig psycholoog.

IBP-expeditie

Docente neuropsychologie Janice Sandjojo steekt haar trots niet onder stoelen of banken. De gebruikelijke maar evenzo terechte superlatieven zijn een voorbode voor de uitreiking van de bachelordiploma’s. Veel Bachelors keren ‘cum laude’ terug naar hun plaats in het Groot Auditorium van het Academiegebouw, waar ze drie jaar terug werden ontvangen door vice-rector Simone Buitendijk: ‘IBP is een reis waar we samen aan beginnen.’ In het begin leek het misschien op een Mount Everestexpeditie, speecht Sandjojo nu. ‘Maar dit heet niet voor niets NEDERland, onze hoogste 'berg' is slechts 322 meter. Hopelijk was het dus niet zo'n zware beklimming als gedacht. Je hebt misschien onderweg zelfs een woordje Nederlands opgepikt of leren fietsen met iemand achterop en twee boodschappentassen aan je stuur.’ De echte IBP-expeditie betekent een berg boeken en artikelen, papers, presentaties en tentamens.

Ceremonie
Allemaal tegelijk het kwastje van rechts naar links: missie volbracht.

Sjoerd Dobbinga (Nederland): ‘Sommige docenten begroeten me nog steeds’

‘Dat je de studie volgt met studenten van allemaal verschillende landen sprak me gelijk aan’, vertelt Sjoerd Dobbinga. Hij vindt de groep internationale psychologiestudenten wat persoonlijker omdat de International Bachelor in Psychology (IBP) kleiner is dan de Nederlandstalige bacheloropleiding. De Engelstalige IBP leek hem een goede voorbereiding op een carrière in het buitenland. Sjoerd: ‘Je kunt met psychologie in Leiden veel kanten op door de grote variatie in vakken.’ De meeste docenten vindt hij zeer toegankelijk en geïnteresseerd in studenten. Sjoerd: ‘Dat is me echt opgevallen. Sommige docenten begroeten me nog steeds, zelfs als ik maar één of twee vakken bij ze heb gevolgd.’ Hij begint nu aan de master Health and Medical Psychology in Leiden. ‘Ik ga me nu eerst focussen op mijn master en dan zie ik wel weer verder.’ (Bannerfoto met Sjoerd Dobbinga in het midden)

Samen de academische baretten zo hoog mogelijk in de lucht gooien.

Prachtige reis

Sandjojo weet uit eigen ervaring hoeveel kennis en vaardigheden je drie jaar later als afgestudeerd bachelorstudent Psychologie tot je basisbagage mag rekenen. Andersom hebben de docenten veel geleerd door de kritische vragen van hun IBP-studenten. Sandjojo: 'Jullie hebben mijn blik verruimd en me als docent naar een hoger niveau getild.’ De meest gehoorde kwalificaties in het docentencorps voor de IBP-studenten waren: gedreven, betrokken, gemotiveerd, leergierig, assertief, sociaal, creatief en volwassen. Daarvoor mogen de studenten zichzelf best een schouderklopje geven. 'Het was een prachtige reis, en met jullie inzet, passie en enthousiasme bereik je ongetwijfeld ook je volgende bestemming', zwaait Sandjojo haar studenten lof toe.

Alexander Skowron (Duitsland): ‘Nieuw perspectief op psychologisch onderzoek’

Alexander Skowron
Alexander Skowron (judicium: summa cum laude)

Voor Alexander Skowron betekende de International Bachelor in Psychology (IBP) de ideale combinatie van studeren in het buitenland en ondertussen studenten ontmoeten van over de hele wereld. ‘Bovendien ben je in een Engelstalige studie wel gedwongen je taalvaardigheid te verbeteren, als Engels niet je moedertaal is. De opbouw van het studieprogramma zag er goed uit. In het eerste jaar krijg je een overzicht van alle deelgebieden in de psychologie. Keuzevakken in het tweede en derde jaar geven je de kans een specifieker profiel te kiezen.’ Het bachelorproject in het derde jaar raakte pas echt Alexanders wetenschappelijke hart. Bovendien kon hij mooi zijn kennis uit de cursussen statistiek toepassen in een echte onderzoeksopstelling. ‘In het bachelorproject heb ik veel praktische vaardigheden opgedaan en een nieuw perspectief gekregen op psychologisch onderzoek doen.’ Nu heeft hij Berlijn in de planning, de Vrije Universiteit aldaar voor een master Neurowetenschappen. Daarna wil hij door in het onderzoek, aan een universiteit of een privé-instituut. Een PhD-positie lokt hem ook.

Van heinde er verre kwamen vrienden en familie over om bij de diploma-uitreiking te zijn, bijvoorbeeld uit Hong Kong de moeder (links) van Winglet Law (rechts).

(6 September 2016/ Mardet van Gennip)

De eerste groep studenten van de International Bachelor in Psychology (IBP) heeft 2 september 2016 de bachelorsdiploma's ontvangen. Zo’n 50 studenten hebben hun bacheloropleiding binnen drie jaar afgerond. In 2013 zijn ongeveer 100 studenten van 25 verschillende nationaliteiten begonnen als eerste lichting in de nieuwe Engelstalige variant van de bacheloropleiding Psychologie. De Universiteit Leiden verwelkomt op 5 september 2016 zo’n 130 nieuwe internationale bachelorstudenten van ruim 30 verschillende nationaliteiten voor de International Bachelor in Psychology 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.