Universiteit Leiden

nl en

'Het is informatief naar twee kanten toe'

Veel geesteswetenschappers houden er een eigen blog op na. Deze zomer besteden we daar aandacht aan. Vandaag aan het woord: Ingrid Tieken-Boon van Ostade van het blog Bridging the Unbridgeable. Onderzoeksproject Bridging the Unbridgeable: Linguists, Prescriptivists and the General Public probeert de kloof te dichten tussen beschrijvende taalkundigen, prescriptivists en algemene taalgebruikers door onderzoek te doen naar taaladviesboeken en de regels die zij voorschrijven.

Wat is het doel van het blog?

Het ondersteunt het project. Vanaf het begin hebben we de sociale media ingezet om te zien wie er allemaal bezig is binnen het veld en volgers te creëren. Met zijn allen vormen we een community waarbinnen we informatie uitwisselen. Met usage polls vragen we mensen hoe ze denken over bepaalde constructies, en door vragen te stellen komen we vaak achter allerlei nieuwe informatie. Ik schreef bijvoorbeeld een stukje over Janet Whitcut, over wie heel weinig bekend was, en daar reageerden allemaal mensen op die haar kenden!

Is het puur informatief of ook opinie?

Het is informatief naar twee kanten toe: we geven informatie en we vragen informatie. Maar er zit ook opinie tussen, bijvoorbeeld in deze post over Pia de Jong. Zij vertelde in haar column Flessenpost in de NRC dat ze de stijlgids van Strunk & White voor haar verjaardag had gekregen, en ik adviseerde haar om toch eerst Geoffrey Pullums stuk '50 Years of Stupid Grammar Advice' te lezen voordat ze de regels van Strunk & White klakkeloos opvolgt. Dat vind ik gewoon geen goed boekje.

Wat is de grootste les die je geleerd hebt van het bloggen?

Ik wist zelf nooit of je ‘focusing’ met één of twee s-en schreef, dus daar heb ik een post over geschreven. Je kunt op het blog zien hoe vaak er mensen online zijn geweest, en ik zie dat er elke dag mensen op die post af komen. Dus als je bezoekers wil, moet je zorgen dat je iets op het blog plaatst wat voor iedereen interessant is, een soort clickbait. Ik heb ook geleerd dat ik het leuk vind om voor een breder publiek te schrijven. Dat leer je als academicus niet echt, maar we worden wel geacht om de wetenschap die we bedrijven te delen met een breder publiek. Daar is een blog heel goed voor. 

Op welke prestatie met betrekking tot je blog ben je het meest trots?

Ik ben trots op mijn werkwijze, die creëert een soort sneeuwbaleffect. Als een detective stel ik voortdurend vragen en kom telkens kleine stapjes verder, soms tot in hele interessante hoekjes. Via het blog ben ik al een aantal obscure mensen op het spoor gekomen!

Als je een blog-award uit zou mogen reiken, wie krijgt hem dan en waarom?

Ik nomineer Alison Edwards. Zij is Australisch en heeft net haar proefschrift geschreven over Dutch English. Haar blog vind ik fantastisch. Ze schrijft leuke stukjes, probeert het publiek erbij te betrekken en ze gebruikt het blog, net als wij, om informatie te verkrijgen.

Robin Straaijers blog vind ik ook heel erg mooi, die krijgt de tweede plaats. Hij is heel goed in het visuele, hij heeft ook de foto’s voor ons blog gemaakt.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.