Universiteit Leiden

nl en

Patrick Dassen wint Arenbergprijs voor Europese Geschiedenis

Historicus Patrick Dassen ontvangt de Arenbergprijs voor Europese Geschiedenis voor zijn boek 'Sprong in het duister. Duitsland en de Eerste Wereldoorlog'. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een wetenschappelijk werk dat op originele wijze bijdraagt tot een betere en vernieuwende kennis van de Europese geschiedenis.

De jury ‘was diep onder de indruk van een originele visie op langere termijn, de grondige bronnenstudie en de belangwekkende resultaten die zijn verwoord in een meeslepende stijl’

De jury, onder leiding van prof. dr. Wim Blockmans, ‘was diep onder de indruk van een originele visie op langere termijn, de grondige bronnenstudie en de belangwekkende resultaten die zijn verwoord in een meeslepende stijl’. Het boek van Dassen, dat draait om de plaats van de Eerste Wereldoorlog in de Duitse geschiedenis, werd gekozen uit 27 voordrachten. De vorige winnaar van deze tweejaarlijkse prijs (4.000,- Euro) was Christopher Clark met zijn boek The Sleepwalkers. How Europe Went to War in 1914.

De uitreiking zal plaatsvinden op 16 november in het Paleis der Academiën in Brussel.

De Arenberg Prijs voor Europese Geschiedenis bedraagt 4.000 euro en bekroont een studie die bijdraagt tot een betere en vernieuwende kennis van de Europese geschiedenis. Werken die betrekking hebben op de oude Zeventien Provinciën van de Nederlanden, het Heilige Roomse Rijk van de Duitse Natie (Rijnland en Westfalen in het bijzonder) en Noord-Frankrijk, en dit in vergelijkend perspectief, strekken tot aanbeveling. De prijs staat ook open voor studies die, gebruikmakend van historische methodes, het debat over verleden, heden en toekomst van Europa stimuleren.

De Geschiedenisprijzen “Hertog van Arenberg” worden op initiatief van de Arenberg Stichting, om de twee jaar toegekend ter bevordering van de kennis van geschiedenis, cultuur en geestesleven van Europa. De ingediende werken moeten origineel in aanpak zijn en wetenschappelijk onderbouwd, ruim van visie en toegankelijk voor een breder publiek.

Over de Arenberg Stichting en de Arenberg Geschiedenisprijs.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.