Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English
P.K.Lee/MSF

Arts Joanne Liu wordt Cleveringa-hoogleraar

De internationaal voorzitter van Artsen Zonder Grenzen, Joanne Liu, wordt Cleveringa-hoogleraar in het collegejaar 2016-2017. Op 25 november houdt zij de jaarlijkse Cleveringa-oratie. Hierin zal zij ingaan op het belang van humanitaire en medische hulp aan vluchtelingen en mensen in nood.

Arts in rampgebieden

Dr Liu (1965), een Canadese kinderarts, is sinds 2013 internationaal voorzitter van hulporganisatie Médecins Sans Frontières (MSF). Mede dankzij haar doortastende leiderschap werd de wereldwijde Ebola-uitbraak in 2014 bedwongen. Liu begon in 1996 als arts bij MSF. Zij hielp gewonden na de tsunami in Indonesië en stond slachtoffers bij na de aardbeving en cholera-uitbraak in Haïti. Zij introduceerde een omvangrijk medisch hulpprogramma voor slachtoffers van seksueel geweld in de Republiek Congo. Daarnaast werkte zij in vele conflictgebieden, waaronder de Centraal- Afrikaanse Republiek en Soedan. 

Dr Joanne Liu

College aan studenten

In de periode rondom haar oratie geeft Liu eind november ook college aan studenten in Leiden. Daarnaast zal ze spreken met wetenschappers en medewerkers binnen en buiten de universiteit die zich inzetten voor vluchtelingen. 

Vluchtelingendebat

Met de benoeming van Liu tot Cleveringa-hoogleraar wil de Universiteit Leiden een bijdrage leveren aan het maatschappelijke en wetenschappelijke debat over de vluchtelingenproblematiek. De vluchtelingencrisis is een van de grote vraagstukken van deze tijd: hoe kunnen we in Nederland en in Europa vluchtelingen de hulp bieden die ze nodig hebben? MSF werkt in bijna 70 landen, waaronder Griekenland, Italië, Frankrijk en op de Balkanroute. De medewerkers verlenen ambulante zorg en bieden hulp aan vluchtelingen met lichamelijke of psychische problemen.

Cleveringa

De context en de tijd zijn anders, maar ook de Leidse rechtendecaan professor Rudolph Pabus Cleveringa had in november 1940 de moed om op te staan voor een groep mensen in nood: zijn door de Duitse bezetter ontslagen joodse collega’s. De benoeming van Joanne Liu is een eerbetoon aan het onmisbare werk van Médecins Sans Frontières  en al diegenen die humanitaire hulp verlenen.

Loopbaan en waardering

Liu studeerde aan de McGill University School of Medicine en specialiseerde zich tot kinderarts in het CHU Sainte-Justine ziekenhuis in Montréal. Daarnaast heeft ze een internationale master in health leadership. Ze heeft voor MSF als arts gewerkt in Centraal-Afrika, Centraal-Azië en in het Midden- Oosten. Naast internationaal voorzitter van MSF is ze ook universitair hoofddocent aan de Université de Montréal en aan de McGill University. Liu heeft namens MSF en voor eigen werk vele prijzen ontvangen, waaronder de Prize of Humanism van het College of Physicians and Surgeons of Quebec. Wereldwijd geldt ze als een van de meest invloedrijke personen in de humanitaire hulpverlening.

Over de Cleveringa-leerstoel

De Cleveringa-leerstoel is een wisselleerstoel van één jaar. De Cleveringa-hoogleraar houdt zich afwisselend bezig met de Tweede Wereldoorlog of met vraagstukken op het gebied van recht, vrijheid en verantwoordelijkheid. Eerdere Cleveringa-hoogleraren waren onder anderen vice-president van de Raad van State Piet Hein Donner, de historici Michael Ignatieff, Timothy Snyder en Hans Blom, voedselwetenschapper Louise Fresco en Leids bijzonder hoogleraar Job Cohen, destijds burgemeester van Amsterdam.